Verbied het verbranden van hout op dagen met een smogalarm, zegt professor Willy Maenhaut.

BRON 

1 nieuwsblad

Expert pleit voor stookverbod op dagen met smogalarm.

 

Uw houtkachel produceert meer fijn stof dan uw wagen

Wie op een windstille dag in de winter graag voor de gezelligheid de open haard aansteekt, denkt maar beter twee keer na. De hoeveelheid fijn stof die zo vrijkomt, kan concurreren met de uitstoot van een uit de kluiten gewassen dieselwagen. Een stookverbod op smogdagen zou een oplossing kunnen bieden.001_resize

‘Verbied het stoken van hout op dagen wanneer het smogalarm van kracht is.’ Alleen het verkeer in snelheid beperken, volstaat niet volgens professor chemie Willy Maenhaut (UAntwerpen) om fijn stof binnen de perken te houden.

Nieuw cijfermateriaal van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geeft hem gelijk. Huishoudelijke emissies leveren de grootste bijdrage aan rechtstreeks uitgestoten of primair fijn stof. Die emissies zijn vooral het gevolg van houtverbranding. Voor het verkeer is een tweede plaats weggelegd.

Met name in de winter op het platteland bereikt de uitstoot door hout recordhoogtes. Verouderde kachels doen de luchtkwaliteit weinig goed. “De nieuwste generatie kachels heeft nog een tweede kamer voor naverbranding, waardoor de uitstoot veel schoner is’, zegt Katrien Smet, woordvoerder van de VMM.

Hoewel de Vlaamse luchtkwaliteit er de afgelopen jaren alleen maar beter op is geworden, gaan de cijfers voor houtverbranding de dieperik in. ‘Door de economische crisis steken meer mensen de kachel aan met hout’, weet de VMM.

Het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) benadrukt dat door strengere emissie-eisen ‘er enkel nog maar performante houtkachels gekocht kunnen worden’.

Hoe dat komt en waarom een stookverbod op smogdagen kan helpen, leest u in Het Nieuwsblad van dinsdag 10 december 2013.