Stop ‘moorden’ met houtkachels

edBRON:OPINIE – De auteur Henk Daalder komt uit Gerwen.

Politie en gemeente waren weer druk met vuurwerk. Dat bleek soms illegaal te zijn, ze arresteerden zelfs mensen. Er waren de onvermijdelijke ongelukken. Toch hebben politie en gemeente de verkeerde prioriteiten. Er stierven gisteren – en vandaag en morgen weer – circa 400 mensen aan fijnstof van verkeer en houtkachels en ook een beetje van Eindhoven Airport. Elke dag 400 mensen in het hele land, 1 per 1.000 buurtgenoten in elke wijk en dorp.

Stank woonwijkenVooral houtkachels zorgen lokaal – bij de buren – voor een grote overschrijding van de fijnstofnormen. De kachel haalt de warmte uit de rook, en die zakt buiten de straat in en omgeeft de huizen van de buren helemaal.

Ik woon in de gemeente Nuenen. Bij een simpele meting bleek de lucht 90 microgram fijnstof te bevatten. Bij de buren van een houtkachelstoker is elke stookdag een overschrijdingsdag. Het stookseizoen is 150 dagen lang. De politie zou druk moeten zijn met illegale houtkachelstokers.

Er is geen gezonde ondergrens voor fijnstof. Het is schadelijk bij elke concentratie, net als asbest.

Houtkachelstokers stelen gezonde levensjaren van hun buren en hun eigen gezin. Als je stank ruikt, adem je schadelijk fijnstof. Dat kost circa tien jaar van je leven. Iemand die dat zichzelf aan doet, mag dat van mij. Maar iemand die anderen tien jaar van hun leven berooft is een moordenaar. Daarom hebben politie en gemeente verkeerde prioriteiten.

Houtkachelstokers moeten gearresteerd worden en hun kachel moet verplicht worden omgebouwd naar gas. Eventueel met afstandsbediening en nep-houtblokken, dat is weer een persoonlijke vrijheid. Anderen het leven benemen niet, gemeenten moeten de luchtkwaliteit veel beter handhaven en deze houtkachelmoordpartij stoppen.

De normen voor fijnstof werken in twee lagen. Er is een jaargemiddelde: gemiddeld over een heel jaar mag maximaal 40 microgram fijnstof in de lucht zitten. Dat geeft circa 1 dode per 1.000 inwoners. Daarnaast mogen er maximaal 35 dagen zijn waarop meer dan 50 microgram in de lucht zit.

Dit zijn de normen voor  fijnstof met een deeltjesgrootte van 10 micrometer en kleiner. Dat is ook de maat van het poeder van laserprinters en pollen van de meeste planten. Nederland moet al sinds 2001 aan deze norm voldoen, maar doet dat nog steeds niet.

Er komt ook een norm voor fijnstofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, die natuurlijk ook al in het huidige fijnstof zitten. Deze deeltjes zijn nog schadelijker omdat ze via de longen in het bloed terecht komen en in de wand van de aders allerlei ontstekingen veroorzaken. Dat geeft ziektes van hart en vaten, zoals aderverkalking. Dankzij de houtkachel stokende buurman.