Stookverbod Beneden-Leeuwen

Bron: De Gelderlander
image-172141BENEDEN-LEEUWEN – Heb je in huis een houtkachel, mag je ‘m niet gebruiken. Het is de harde realiteit voor een bewoner van de Fruitbuurt in Beneden-Leeuwen. De reden: de buren vinden dat het stinkt.

Het conflict is uitgevochten tot aan Raad van State, die na vier jaar van procedures nu het gemeentelijk verbod de houtkachel nog aan te doen heeft bekrachtigd. Hoe gezellig ook, de houtkachel mag niet meer aan.

In het huis in de Leeuwense nieuwbouwwijk, aan de Kersentuin, was een bewoner overgegaan op het gebruiken van een houtkachel als hoofdverwarming.

Probleem zit ‘m in de stank die de kachel veroorzaakt. De buren zijn voor de aan- en afvoer van verse lucht in hun huis aangewezen op mechanische ventilatie: verse lucht wordt van buiten aangezogen, vieze lucht wordt uitgeblazen. Maar door de rooklucht die de kachel van de buren veroorzaakt, werd er juist de vieze rooklucht naar binnen gezogen. De enige remedie was de mechanische ventilatie uit zetten, maar dat is ook weer niet goed voor het klimaat in huis.

Dat er in de gemeente geen stookverbod geldt, betekent volgens de Raad van State nog niet dat de gemeente niet op individuele grond stoken kan verbieden. Hebben anderen er last van, dan is het stookverbod gerechtvaardigd.