Schoorstenen houtstokers vaak oorzaak woningbrand

Schoorstenen vaak oorzaak woningbrand

Gepubliceerd: 21-01-2016 16:01. Bijgewerkt: 21-01-2016 16:55BRON

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland merkt dat schoorsteenbranden steeds vaker de oorzaak zijn van woningbranden. Slecht onderhoud is de belangrijkste oorzaak waardoor de branden ontstaan.

“We hebben een vermoeden dat schoorsteenbranden veel voorkomen bij woningbranden”, aldus Richard Scheerder van de afdeling brandveiligheid van de Veiligheidsregio. “Dat doen we een beetje op gevoel. Vorig jaar zijn we gestart met het monitoren van alle woningbranden waar de brandweer voor gealarmeerd wordt. Dat kwam in maart, april en mei uit op een flink aantal branden waarin schoorsteenbrand de meest belangrijke oorzaak was.” Daarom heeft de Veiligheidsregio een burgeradvies uitgezet waarin het aansteken van een schoorsteen belicht wordt.

Toch blijkt dat dus nog regelmatig mis te gaan. “Heel veel mensen denken te weten hoe ze een kachel moeten gebruiken, maar vaak doen ze het net verkeerd om”, aldus schoorsteenveger John Sheridan. “Ze stoken net verkeerd, ze gebruiken nat hout, ze smoren de kachel. Dan ontstaat er brand.” Zowel de Veiligheidsregio als de schoorsteenveger geven aan dat de oplossing simpel is: minimaal één keer per jaar de schoorsteen vegen.