Schoorsteenrook: slechter dan tabak!

Waarom de term gezellig steeds moet terugkeren is ons een raadsel.

Met de winter naderen ook weer de gezellige avonden bij het haardvuur. Wees voorzichtig, want houtrook is niet onschadelijk. Hij bevat duizenden giftige bestanddelen.

Hoe kan u zich daartegen beschermen?
Volgens specialisten zou houtrook tot “7.000 giftige, kankerverwekkende, mutagene, irriterende en onwelriekende substanties” bevatten. Sommige van die stoffen zitten ook in tabaksrook, zoals koolstofmonoxide en fijne partikels die aan de basis kunnen liggen van zware ademhalingsproblemen. Andere, minder gekende, zouden het aantal ademhalings- en cardiovasculaire ziektes kunnen opdrijven, om nog maar te zwijgen van de minder erge symptomen zoals hoesten of pijn en irritaties aan de ogen en de keel.

Als u het genot van een lekker haardvuur niet kan missen, moet u zich daar in elk geval toch tegen beschermen.

Aangezien een open haard het meest vervuilt, kiest u beter een kachel. De krachtigste, die de rook rechtstreeks in de verbrandingskamer verbranden, elimineren tot 90% van de toxische uitstoot.

Laat nooit een vuur smeulen, want dat verlengt de blootstelling aan de rook. Maak liever kleine, maar hevige vuurtjes, die veel minder rook produceren.

Verbrand enkel droog hout. Hout dat dient voor verwarming moet ten minste zes maanden buiten kunnen drogen. Vervolgens moet het afgedekt en van de grond worden bewaard.

Verbrand nooit karton, plastic of afval. Deze producten geven heel wat schadelijke stoffen vrij, net als geverfd of behandeld hout, vezelplaten of multiplex enz.

Verlucht de kamers geregeld.

En ten slotte, bescherm de kinderen, want die zijn gevoeliger voor toxische uitstoot dan wij.
Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste
18/11/2003