Rookverbod redt kinderlevens..maar het is wel gezellig bij het houtvuur????

Rookverbod redt kinderlevens BRON

Roken is dodelijk. Vroeger was het niet roken onbespreekbaar. Datzelfde geldt nu voor de gezellige en lekker ruikende, doch ongezonde rook van de houtkachels, BBQ, vuurkorf, tuinhaard enz. Hoe lang gaat het nog duren voordat men er achter komt dat door hout te stoken in de woonwijken de gezondheid van de bewoners onnodig wordt geschaad? De sigaret was ook oergezellig en als men er wat van zei dan was je een azijnpisser. Ach luchtvervuiling maakt niet voor niets dom!

Verbied de sigaret in de auto als er kinderen op de achterbank zitten. Kinder- en longartsen blijven het roepen. Nu is er bewijs dat zo’n verbod effect heeft.

In Engeland heeft het rookverbod in openbare ruimtes in vier jaar tijd 1500 sterfgevallen onder baby’s voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse kinderarts Jasper Been, meldt het AD. Het team bestudeerde meer dan tien miljoen patiëntendossiers.

ZIE OOK: Meeroken in de Maxi-Cosi​ 

Na het invoeren van het rookverbod:

  • daalde het aantal doodgeboren kindjes met bijna 8 procent
  • het aantal baby’s dat kort na de geboorte stierf, nam af met bijna 8 procent
  • 4 procent minder kinderen werden geboren met een laag geboortegewicht

Eerder onderzoek van Been en zijn collega’s toonde al aan dat het rookverbod in Engeland meteen al leidde tot minder zieke kinderen. Het aantal ziekenhuisopnames daalde met 13,8 procent.

Eigen verantwoordelijkheid
In verschillende landen binnen en buiten Europa is of wordt het verboden om te roken in de auto als er kinderen bij zijn. Volgens het AD is er in de Tweede Kamer weinig animo voor een dergelijk verbod. Politici willen zich niet bemoeien met wat ‘achter de voordeur’ gebeurt. Zij vinden dat ouders een eigen verantwoordelijkheid hebben en denken dat zo’n rookverbod toch niet te handhaven valt.

Reacties zijn uitgeschakeld.