Roep om actie tegen houtkachels

BRON: BILTHOVEN – Een brandende open haard of houtkachel is misschien sfeerverhogend, maar het heeft ook nadelige effecten.br_ndeovn_pejs_te_g_722360m

“Uit onderzoek van het CBS blijkt dat circa 10 procent van de Nederlanders overlast ondervindt van de houtstook door omwonenden”, zegt milieudeskundige Carla Anzion. Anzion is betrokken bij een congres over de problemen door het stoken, dat op 23 mei in Bilthoven wordt gehouden.

Het congres is een initiatief van onder meer milieuprofessionals, het Longfonds, de kachelbranche en het Rijksinstituut voor het Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Klachten
De milieudeskundige legt uit dat veel mensen last hebben van de geur die door het stoken van hout vrijkomt. Ook wijst ze op gezondheidsrisico’s. Bij het onvolledig verbranden van hout komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid van de stoker en omwonenden. “Als het stookseizoen is begonnen, hebben we binnen enkele weken tientallen klachten binnen”, zegt woordvoerder Jelmer Krom van het Longfonds.

Anzion wil graag dat er Europese richtlijnen voor houtkachels komen.