Heeft u een kachelhandelaar in uw omgeving, die het niet zo nauw neemt met de waarheid, klaag deze handelaar gerust aan.

Waarom denkt u dat de handelaren in houtkachels en pelletkachels de mooiste verhalen proberen op te dissen?

Natuurlijk om zo veel mogelijk kachels te verkopen. En veel kopers trappen daar maar wat graag in.

De kachelhandelaren gaan daarbij volledig voorbij aan de problemen die u als stoker gaat veroorzaken, nadat u een dergelijke kachel in gebruik genomen heeft.  Niet alleen dat u de lucht voor uzelf dusdanig vervuilt dat u het risico vergroot voor uw gezin op kanker, longziekten en hart- en vaatziekten, maar veel erger, ook verhoogt u dat risico voor uw buren. Want de rook die uw schoorsteen verlaat komt, of u dat nu wilt of niet, bij uw buren door kieren en luchtroosters naar binnen. Dat is niet tegen te houden. Sterker nog, heeft iemand mechanische ventilatie, dan wordt het zelfs naar binnen gezogen.

Uw kachelhandelaar gebruikt maar wat graag termen als “schoon stoken” en “duurzaam”. Laten wij u uit de droom helpen: “Schoon stoken” bestaat niet. U kunt hooguit minder smerig stoken. En duurzaam stoken bestaat ook niet, evenals dat CO2 neutraal niet van toepassing is op het stoken van hout. U vindt daar alles over elders op deze website.

Onze regering, de politiek en zelfs organisaties als milieudefensie laten u aan uw lot over. Over het verkeer hebben zij de mond vol, maar aan houtrook durven zij de handen niet te branden. Je zal toch maar aan iemands kacheltje komen, terwijl die absoluut niet noodzakelijke meer dan 1,3 miljoen houtkachels meer kankerverwekkend fijnstof PM2.5 uitstoten dan het totale autoverkeer.

 

Gelukkig hebben wij in Nederland ook nog een Reclamecodecommissie (RCC), die zodra iemand een klacht indient over het misleidende taalgebruik van de kachelhandel, de vloer aanveegt met deze veroorzakers van veel leed in Nederland. U vindt op onze website verschillende voorbeelden van uitspraken van de Reclamecodecommissie, waarbij het de betreffende kachelhandelaar niet langer toegestaan wordt om misleidende verkooppraatjes te publiceren.

Al eerder gaf de RCC al gedupeerden gelijk:

Reclame Code Commissie : Houtkachel mag niet milieu vriendelijk worden genoemd.

Heeft u een kachelhandelaar in uw omgeving, die het niet zo nauw neemt met de waarheid, klaag deze handelaar gerust aan. Die kachelomzet moet geblust worden indien die omzet met valse argumenten wordt behaald.