Pak uitwassen houtstook aan.

Slecht gebruik van houtkachels leidt tot gezondheidsrisico’s en overlast in de woonomgeving. De gemeente moet daarom kunnen ingrijpen als het te gek wordt. Dat vinden GroenLinks, PvdA en SP. In een motie vragen ze het gemeentebestuur duidelijke normen te stellen en die ook te handhaven.

Eén op de tien inwoners van Amersfoort ondervindt overlast van houtkachels. In sommige gevallen is de overlast zo groot, dat er gezondheidsrisico’s zijn. Vooral voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen kan dat heel vervelend zijn. In Amersfoort hebben naar schatting meer dan tienduizend mensen een open haard of houtkachel. Daar is meestal weinig mis mee, maar soms gaat het fout. Er komen veel roetdeeltjes in de lucht als er een slechte rookafvoer is, of als er vochtig of vervuild hout wordt gestookt. Meer dan tien procent van alle verontreiniging met fijnstof is afkomstig van particuliere houtkachels. De buurt kan er veel last van hebben als het mistig of windstil weer is.

Op dit moment kan de gemeente nauwelijks tegen uitwassen optreden. Als iemand vindt dat hij last heeft van het stookgedrag van buurtgenoten, moet hij zelf met harde cijfers komen. Terwijl de gemeente tot taak heeft om te bewaken dat we een gezond woonmilieu hebben. “De gemeente kan alleen via de bouwregelgeving ingrijpen als een schoorsteen niet deugt”, zegt Erik van Vliet (GroenLinks): “Maar dan kun je lang niet alle overlast effectief aanpakken”. Er zijn weinig problemen als mensen houtbriketten of pellets gebruiken, of goed gedroogd hakhout. Maar goed brandhout is duur, waardoor veel mensen eigen snoeihout of sloophout in de kachel gooien. Sommige mensen stoken verlijmd hout, spaanplaat, geïmpregneerd hout of hout met verfresten.

PvdA, GroenLinks en SP willen dat er duidelijke normen komen, zodat de milieudienst van de gemeente bij een melding kan meten of de klacht terecht is. Als normen aantoonbaar worden overschreden, moet de gemeente ingrijpen. “De meeste mensen beleven veel plezier aan een houtkachel. Daar willen we niet aan komen”, zegt Erik van Vliet: “Maar houtstook kan alleen leuk blijven, als de gemeente effectief optreedt tegen uitwassen. We willen dat de gemeente daar de juiste regels voor stelt”. GroenLinks Amersfoort.