Over fikkie stoken……….

Kleding in de wasmachine en wat doen we met onze longen?

Het kijkt wel of het in onze genen zit, dat wij dat altijd nog van onze verre voorvaderen mee krijgen. Fikkie stoken. Bij de padvinders een kampvuur maken, met de kerst de kerstbomen in de fik steken, met oudjaar zo veel mogelijk vuurwerk de lucht in en als onze favoriete voetbalclub moet spelen het liefs wat Bengaals vuur naar binnen smokkelen.

En als wij als vandaal geboren zijn, dan hebben wij er met tijd en wijle geen moeite mee om vuilcontainers of auto’s in de fik te steken.

Dat dit schade berokkent aan anderen, dat ook onze eigen gezondheid daar gevaar bij oploopt, daar denken wij niet over na. Het gaat slechts om het plezier of om de bevrediging van dat moment. Vaak weten wij ook helemaal niet dat rook schadelijke stoffen bevat.

Maar als wij er goed over nadenken? Natuurlijk weten wij dan wel dat rook schadelijk is. Waarom lopen anders de brandweermannen met maskers op als er een brand is? Waarom wordt ons gevraagd ramen en deuren dicht te houden als er ergens een huis of een bedrijfspand in de fik staat?

Waarom moet iemand naar het ziekenhuis als hij te veel rook heeft ingeademd?

Dat is ongetwijfeld niet omdat rook zo gezond voor ons is.

De longen

En als wij thuis komen na zo’n gezellige fik of na het kijken naar een vuurzee, wat doen we dan? We ontdekken dat we stinken en doen onze kleding in de was. En wat doen we met onze longen? Helemaal niets, want daar kan je niets aan doen. Cellen die worden vernietigd door de giftige stoffen in de rook, herstellen zich niet meer. Leest u de voorlichting er maar eens op na die volop beschikbaar is over het roken van tabak en sigaretten. Of kijk eens op de website van het Longfonds.

1,3 miljoen

Thuis gaan wij echter rustig verder. Inmiddels staan er in Nederland 1,3 miljoen open haarden en houtkachels en elk jaar komen er circa 30.000 bij. Nog erger, deze kachels worden ook steeds intensiever gebruikt. Steeds meer huishoudens gebruiken een kachel als hoofdverwarming ook voor het warme water. Dat betekent elke dag stoken.

Onze opa’s en oma’s moesten dat stoken nog met kolen doen, totdat het aardgas werd ontdekt. Eindelijk verlost van die vieze lucht en ook van het scheppen van kolen en de aanvoer daarvan. De lucht werd schoner en schoner en onze gezondheid verbeterde. De mensen in die tijd waren met 65 jaar op en ook letterlijk en figuurlijk opgebrand.

Vervuilend

Het stoken van hout is nog vervuilender dan het stoken van kolen. Werden destijds met kolen alleen de toen nog kleine huiskamers verwarmd en door gebrek aan geld alleen slechts als het echt koud was, thans gaat de kachel al aan als de temperatuur maar eventjes onder de 20 graden komt. Dus over een veel langere periode in veel grotere huizen. De smerigheid is niet van de lucht. Inmiddels is de bijdrage aan bijvoorbeeld het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 veroorzaakt door het stoken van hout zelfs groter dan de bijdrage door het verkeer. Dus meer dan de bijna 8 miljoen auto’s die rondrijden en nog eens 2,8 miljoen andere motorvoertuigen waaronder natuurlijk de vrachtwagens en bestelbussen.

Het mag niets kosten

En wat stoppen wij in die kachels? Gewoon goed en goed gedroogd hout is al ontzettend schadelijk voor de gezondheid. Een aanzienlijk deel van het hout dat gestookt wordt valt onder de categorie “Het mag niets kosten”, afvalhout, hout van pallets dat vaak met gifstoffen is geïmpregneerd, tuinhout dat zo goed als altijd geïmpregneerd is met giftige stoffen, geverfd hout. Toetst u maar eens in op Marktplaats: “Gratis brandhout” en kijkt u maar wat er gebeurt. Een aardig voorbeeld was de afbraak van de wielerbaan van Omnisport in Apeldoorn in mei 2016. De aannemer wilde geld besparen en het hout niet afvoeren zoals dat milieuvriendelijk behoort. De aannemer zat in zijn maag met 60.000 meter hout, gelakt, verlijmd en door het vele gebruik vol met rubber en andere deeltjes. De afvoer zou vele duizenden Euro’s kosten. Een klein artikeltje in de Stentor deed wonderen. 60 kilometer hout voor de kachel en binnen slechts één dag was alles weg. Gratis en voor niets. De buren van de stokers zijn het haasje. Zij krijgen de extra giftige rook over zich heen. Zij kunnen het niet ontgaan.

Kan je bij het roken van sigaretten nog zeggen dat het je eigen keuze is om ongezond te leven. Met hout stokende buren heb je die keuze niet. Je kunt geen kant op. Nota bene in je eigen woning wordt je vergiftigd. De rook komt door roosters, kieren en naden naar binnen, ook als je het niet ruikt. Heb je, zoals in de nieuwbouw veel gebeurt, mechanische ventilatie dan wordt het zelfs naar binnen gezogen.

Doe er iets aan

Heeft u zelf zo’n houtkachel of open haard? Laat die ombouwen naar gas.

Heeft u buren die zo graag pyromaantje spelen in hun eigen huis? Vraag hen daarmee te stoppen in het belang van uw gezondheid en van die buren zelf.

Dien elke keer als die kachel of vuurkorf brandt een klacht in bij uw gemeente, GGD, brandweer of wat u meer kunt verzinnen.

Indien u geen klachten indient, zal een gemeente al gauw zeggen dat bij hen in de gemeente het probleem niet speelt. En zo wordt er nooit iets opgelost.

Hoort u iemand over vervuiling door het verkeer? Maak hem of haar attent op de noodzaak daarvan en informeer over de nog grotere vervuiling die  die bij velen thuis veroorzaakt wordt, grotere vervuiling dan door het verkeer van de meest gevaarlijke stoffen zoals het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en benzeen.

Asbest was een top product.

Niets was beter dan asbest.

Heeft heel lang geduurd voordat het kwartje viel.

Afbeelding2 cartoonasbest

Roken is dodelijk staat op de pakjes bij de sigaren boer. Ondanks de waarschuwingen wordt nog flink doorgerookt.

Mensen denken: "Ik word niet ziek", iemand anders toch?

Denkt u daar maar eens over na als u door de wijk loopt met houtrook.

Ook dan ademt u fijnstof in. Gratis uit de schoorsteen van de buren. Houtrook is 12x slechter dan tabaksrook.