OPEN HAARD BEVAT TE VEEL FIJN STOF

OPEN HAARD BEVAT TE VEEL FIJN STOF

BRON

Specialisten pleiten ervoor om houtkachels en open haarden te verbieden, omdat ze heel veel fijn stof veroorzaken. Fijn stof is heel slecht voor onze gezondheid. Niet alleen haarden en kachels zijn trouwens een bron van fijn stof, ook door te barbecuen, gourmetten of wokken blazen we massa’s fijn stof de lucht in. Dat soort banale dingen zorgt zelfs voor 60 procent van het fijn stof.

Tijdens de kerstmarkt een houtvuurtje stoken. Heel gezellig, maar niet zo goed voor de gezondheid. Houtvuur veroorzaakt namelijk rook, damp én daarin zit ook fijn stof. En dat is slecht voor je luchtwegen, zo zegt Professor Dirk Avonts van de Universiteit Gent.

Bijna 60 procent van alle fijn stof dat we inademen komt niét van de industrie en het verkeer, maar van doodgewone dingen : houtkachels en open haarden bijvoorbeeld. Maar ook – verrassend genoeg- van gewoon een gourmet, een barbecue, of wokken in de keuken.

Op sommige plaatsen is het gebruik van een haardvuur zelfs verboden. In Londen bijvoorbeeld bestaat er al sinds 1956 een verbod om nog een houthaard in je huis te hebben. Bij ons geldt sinds ruim een jaar alleen een advies om geen hout meer te stoken als er te veel fijn stof in de lucht zit.

1 Reacties.

  1. Cees van der Linden

    Weet iemand hoe het zit? De tabaksindustrie wordt vervolgd voor het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel, De asbest industrie is een zelfde lot beschoren en terecht ze hebben immers geldelijk gewin bij hun handel en wisten ook de gevolgen . De houtstokers hebben ook een geldelijk gewin en ze maken zich ook schuldig aan het toebrengen van letsel en weten ook heel goed wat ze veroorzaken. Nu komt de vraag moeten/kunnen we straks claims in gaan dienen bij de houtstokers of bij de gemeenten die dit toestaan ?