Milieu Centraal: 1 op de 10 Nederlanders heeft GROTE last van houtstook

1 op de 10 Nederlanders heeft grote last van houtstook BRONdefault-og-image

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking vindt vuurtjes stinken. 10 procent van de Nederlanders ervaart zelfs grote overlast door houtstokers in de buurt. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction.

Ongeveer 1 op de 10 huizen heeft een houtkachel of open haard. Twijfel je om er eentje aan te schaffen? In woonwijken kunnen er beter geen bijkomen. Bij het stoken van hout komen namelijk stoffen, zoals fijnstof, vrij die slecht zijn voor de gezondheid. Bijna dertig procent van de Nederlanders weet dat hout stoken schadelijk is voor de gezondheid. Rook kan andere huizen ingaan via ramen, deuren en ventilatieroosters.

Tips om schoner te stoken

Wil je toch een vuurtje stoken? Zorg dan dat je zo min mogelijk overlast geeft. Milieu Centraal heeft tips om schoner te stoken. Een belangrijke tip – die bij 21 procent van de houtstokers onbekend bleek – is om niet te stoken bij windstil of mistig weer. Een andere tip: gebruik droog en onvervuild hout, van duurzaam beheerde bossen, zodat er minder giftige stoffen vrijkomen. Bij een goed vuurtje is de vlam heldergeel en flakkert deze niet.

Open haard verspilt hout

Een kwart van de mensen met een open haard denkt te besparen op de energierekening. Dit is een misverstand omdat je met een open haard juist duurder uit bent en hout verspilt. Een groot deel van de warmte vliegt namelijk zo de schoorsteen uit. Een open haard of houtkachel met laag rendement stook je vooral voor de gezelligheid, niet om je hele huis te verwarmen.

Subsidie voor energiezuinig verwarmen

Wil je een milieuvriendelijke keuze maken voor het verwarmen van je huis? Kies dan een warmtepomp. Wil je toch hout stoken? Kies dan een pelletkachel. In 2016 kun je voor beiden een subsidie ontvangen.

Onze tip: Beter helemaal niet op hout stoken.
Ook de pelletkachel stoot veel ultra fijnstof uit en er is veel keuzes in pellets slechte en iets betere kwaliteit. Plus dat er apparaten zijn dat je van krantenpapier zelf pellets kan maken.