Kachels in de ban

D66/Groenlinks uit Ridderkerk staat op tegen luchtvervuiling van houtkachels. De rook is niet alleen vervelend voor de omwonenden, maar ook voor het milieu.

Bron: dé Week krant.nl, 1 september 2011

lees als tekst »
RIDDERKERK – De D66/GroenLinks wil dat Ridderkerk houtkachels bant.
De kachels leveren teveel belasting op het milieu en de buurt. De politieke partij, met twee zetels in de gemeenteraad, heeft daarover vragen ingediend bij het college. De dagen worden korter en er zit meer kou in de lucht, dat betekent dat het berenvelletje lekker wordt uitgerold voor de open haard. En die haard of houtkachel moet flink opgestookt worden, laat de schoorsteen maar roken. Maar slechts weinig mensen weten dat de buren zitten te kuchen. “Tijdens het koken, of als je in bed ligt, kan de rook van de buren binnenkomen”, zegt fractievoorzitter Henk van Houcke van de D66/GroenLinks.

Verkeerde wind
De partij staat nu op tegen de luchtvervuiling van de houtkachels, zeker nu volgens Van Houcke steeds meer huishoudens een kachel gebruiken in plaats van de cv. “Als de wind verkeerd staat en je hebt mechanische ventilatie in huis, dan komt die rooklucht ook binnen.” Zelf heeft Van Houcke daar geen last van, maar uit de Ridderkerkse bevolking heeft hij wel klachten gehoord. Van Houcke wil nu van de wethouder weten wat er gedaan kan worden om de houtkachels uit de Ridderkerkse woningen te bannen. “Misschien kan het door een vergunningsysteem worden gereguleerd”, is zijn idee.

Milieu
De rook is niet alleen vervelend voor de omwonenden, maar ook voor het milieu. Het gemeenteraadslid is daarom erg nieuwsgierig wat de gemeente tegen de rook gaat doen. “Wij in Ridderkerk maken ons er druk om, maar er wordt niet veel aan gedaan.” De vragen zijn aan het college gesteld, die krijgt de tijd om te antwoorden.