J. van Es (VVD) gezondheid niet belangrijk

joke van es

Gezelligheid voor gezondheid, maar wel de eigen bijdrage omhoog klik op foto voor filmpje

BRON:Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde stak zaterdag de fik in een enorme stapel ingezamelde kerstbomen. Tientallen ouders kwamen met hun kinderen naar het Woldstrand om het spektakel te aanschouwen.

Boos

 

De kerstboomverbranding is een initiatief van de lokale vvdVVD-fractie. De traditie begon vier jaar geleden om te voorkomen dat kerstbomen op straat bleven liggen. Er zijn de afgelopen dagen zeker duizend bomen ingezameld.

Alhoewel de rook schadelijk is voor het milieu hecht de VVD meer waarde aan het gezellig samenzijn.

 

Ook in 2014 is van Es en de burgemeester weer van de partij. Nog steeds niet overtuigd dat houtrook slechter is dan tabaksrook.

lekker stoken hh

Niet Opa maar J. van Es………..

Dit is een duidelijk voorbeeld hoe er niet nagedacht wordt. Natuurlijk zou de VVD moeten weten dat fijnstof van Houtrook slecht is voor de gezondheid. men handelt er echter niet naar. Maar wel staan te piepen als een school te dicht bij een weg staat, ooooh mijn kinderen lopen gevaar door het fijnstof. Maar als het gaat over open haarden, vuurkorven en houtkachels dan is het opeens gezellig, net als dit kestbomenvuurtje. Dan mogen we opeens niet zeuren….. Maar als Jantjem later kanker krijgt van de rook, dan is iedereen terecht verdrietig en in paniek. Hadden we maar…..  Laten wij daarom met zijn allen Houtrook voorkomen zodat de uitstoot van fijnstof tot het minimum beperkt wordt. Geen houtkachels in woonwijken. Wellicht moeten we ook besluiten vuurwerk alleen nog door professionele bedrijven te laten afsteken, zodat ook die luchtvervuiling af zal nemen en letselschade wordt voorkomen………….nu de VVD nog.

6 Reacties.

  1. Belachelijk gebeuren. Mensen zijn te lui om de bomen naar de milieustraat te brengen zodat ze versnippert kunnen worden. Nee lekker branden op het strand. Zouden een voorbeeld kunnen nemen aan plaatsen waar de jeugd de bomen verzamelt en zelfs 50 eurocent krijgt voor elke ingeleverde boom. En straks weer discusieeren over de open haard hoe slecht dat wel niet is, of een boete uitschrijven aan een fruitteler die zijn snoeihout aan het verbranden is.

  2. Dank voor deze reactie, fijn om eens te voelen dat je niet de enige bent! Ik heb dat genenpakket en de gemeente Zeewolde maakt mij so wie so al dood en doodziek. Ik dacht een groen paradijs te vinden, maar de enorme vochtigheid sloopt mij en de allerergste boosdoener is de landbouw en veeteelt. Toen wij hier kwamen wonen waren er nog bijna geen stallen, maar bleek het al slecht met me te gaan. Kort daarna begon de aanvoer van de dieren en nu is er zo ontzettend vaak mest en stallucht te ruiken dat ik het bijna geen dag niet benauwd heb. Juist in de winter gaat het wat beter, dan zijn de schimmels ook uit de lucht, maar dan steekt iedereen zo´n stinkhaard aan. ik leef altijd in angst, want niet kunnen slapen van benauwdheid is vreselijk, en dagen als de kerstboomverbranding en paasvuren zie ik met angst tegemoet. Iedereen geeft braaf aan het astmafonds, maar als het erop aan komt gaat het lolletje voor de gezondheid en ben je ineens een vreselijke zeur. Ik vind het schandalig en een enorme afknapper dat een burgermeester zich hiervoor laat lenen, notabene met een duidelijke politieke ondertoon! Voor mij alleen nog maar meer reden om niet op de VVD te stemmen.

  3. Inderdaad leuk dat fikkie stoken, maar als je buurman ook nog een open haard of houtkachel heeft word je de gehele winter en zomers zijn vuurkorf en BBQ bestookt met houtrook. Houtrook is net als dieseluitlaatgassen zeer schadelijk voor de gezondheid. Mensen met luchtwegprblemen ondervinden direct de gevolgen en “gezonde mensen” ondervinden op latere leeftijd problemen met de gezondheid zoals kanker, hartfalen. Dit zit er in houtrook; •Koolmonoxide: draagt bij aan het broeikaseffect en is schadelijk bij inademing. •Koolwaterstoffen: verzamelnaam voor groep stoffen die bijdragen aan het broeikaseffect, en giftig zijn voor mens en dier. •Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s): kankerverwekkend. •Benzo(a)pyreen: een van de meest schadelijke PAK’s, uitstoot via kachels en haarden bedraagt 33 procent van de totale jaarlijkse uitstoot. •Roet (teerachtige deeltjes): zet zich af tegen de binnenkant van de schoorsteen, en is brandbaar. Roet bevat vaak ook koolwaterstoffen. •Dioxine: verzamelnaam voor een groep stoffen die zich ophopen in lichaamsvetten en moedermelk, giftig voor de mens. Probeer eens je te verdiepen in het probleem houtrook wat met de dag erger wordt. We gaan massaal aan de houtkachel en stoken verkeerd. Houtrook is fijnstof en fijnstof betekend problemen met de gezondheid. Dus alle onzin fijnstof wat voorkomen kan worden zoals de kerstboom verbranding is winst. We piepen als ouders wanneer de school te dicht staat bij een weg, maar beseffen niet dat ze later in de houtrook zitten van hun eigen open haard, want dat is zo gezellig. Sigarettenrook was ook gezond en gezellig weet u nog. Een echt VVD gebruik….hoe heurt het de dikke sigaar……….. Daar wordt je ook niet meteen ziek van, maar inmiddels weten we dat fijnstof van tabaksrook een sluipmoordenaar is. En mensen met een minder genen pakket zijn sowieso de klos. Je zal dat pakket maar hebben…………………….

  4. Gezellig samenzijn ! Dat kan toch ok wel op een andere manier. is het alleen maar gezellig als de hens er in gaat en daardoor het milieu op een gigantische manier vervuild wordt?Weet u wel dat er volgens het W.H.O. , de Wereldgezondheidsorganisatie, maar liefst 18 kankerverwekkende stoffen in de rook van hout zitten? Kent u de geschiedenis van asbest nog? Kon vroeger ook geen kwaad. Nu komen er maanmannetjes om de rotzooi op te ruimen en worden halve volksstammen uit hun huis gezet ter voorkoming van vergiftigen. En ja hoor, we gaan lekker in een kringetje in de giftige gassen zitten. Waarom denkt u dat verstandige gemeentes er inmiddels voor gekozen hebben om toch maar wat geld uit het krappe budget te reserveren om de bomen te versnipperen of te verbranden in een schone bio-massa oven?Juist omdat deze gemeentes hun bewoners niet langer in giftige gassen willen laten leven en zorgen voor een schoner milieu. De Noord-Oost-Polder, nota bene een moderne Gemeente, doet net of men nog voorhistorisch is, onontwikkeld gelijk met de dommen in plaats van het goede voorbeeld te geven.

  5. Helemaal mee eens Pien, en fijn om eens te lezen dat ik niet in mijn eentje aan het vechten ben. Ik heb vorig jaar ook al een brief geschreven aan de VVD, maar kreeg toen een soort medelijden opwekkend briefje terug dat ze niet verwacht hadden dat iemand zou gaan klagen terwijl zij alleen maar probeerden iets leuks voor de mensen te doen.

  6. Pien schreef:
    Als je geen long- of hartklachten hebt zal je bij het inademen van deze rook in eerste instantie niets merken wat deze houtrook doet met je gezondheid . Maar longpatienten en hartpatienten zullen reageren op deze rook. Benauwd zijn is verschikkelijk. Dit angstige gevoel lijkt op het onvoldoende lucht hebben als je onder water zwemt. In onze tijd en samenleving is er weinig aandacht voor wat wij inademen. Bedorven voedsel dat laten wij staan. Te veel in de zon, weten we nu ook is niet handig. Maar wat ademen wij dagelijks in? En wat zijn de gevolgen van fijnstof inademen voor onze gezondheid? De concentratie fijnstof in Nederlandse lucht is erg hoog, daarom is ieder beetje extra te veel. Vooral als elke gemeente nog zijn kerstbomen gaat verbranden. De gemeente zal toch wel raad weten met een gezellige invulling bij het inleveren van de bomen. Bijvoorbeeld een verhalenverteller inhuren en onder het genot van een warme beker chocolademelk aanbieden.