Honderden schoorsteenbranden door slecht onderhoud

Honderden schoorsteenbranden door slecht onderhoud

Door de nieuwsredactie · geplaatst: vrijdag 30 oktober 2015, 14:19 uur | update: 16:32 uur

PROVINCIE UTRECHT – De brandweer in de provincie Utrecht rukt jaarlijks 150 tot 200 keer uit voor schoorsteenbranden. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht zijn veel van deze branden te voorkomen door de schoorsteen goed te onderhouden.

“Het is belangrijk om minimaal één keer per jaar de schoorsteenveger in te schakelen”, aldus een woordvoerder. Hoewel een schoorsteenbrand vaak relatief snel geblust is, waarschuwt de veiligheidsregio wel. “Een schoorsteenbrand kan het begin zijn van een woningbrand.” Het aantal uitrukken is al jaren stabiel.

STOOKSEIZOEN
Nu de zomer voorbij is, is het stookseizoen begonnen. Dat merken schoorsteenvegers in de regio. “Het is echt topdrukte”, zegt Willem Jan van Wandelen.

Tot en met april veegt hij dagelijks schoorstenen schoon. “Wij raden mensen altijd aan om één keer per jaar een schoorsteenveger te bellen. Helemaal een brand voorkomen doe je hier niet mee, maar de kans is wel aanzienlijk verkleind,” aldus Van Wandelen.

GASKACHEL
Niet alleen mensen met een houtkachel of haard doen er verstandig aan een schoorsteenveger in te schakelen. “Ook voor mensen met een gaskachel is het belangrijk om onderhoud te plegen. Op de schoorsteen kan een vogel zich gaan nesten. Ook dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Een schoorsteenveger checkt dit”, aldus de VRU.

Reacties zijn uitgeschakeld.