Hoe kan het veel beter en schoner dan houtstoken…………

Huizen straks verwarmd met aardwarmte BRON

Almere 19 juni 2016
Huizen straks verwarmd met aardwarmte
De kans is groot dat Almere in 2050 verwarmd wordt door aardwarmtebronnen die kilometers diep onder de grond liggen. Onderzoeksinstituut TNO onderzoekt nu op welke drie plekken in Almere geboord kan worden naar aardwarmte.

Over 35 jaar is het Nederlandse aardgas op. De zoektocht naar alternatieve en schonere energiebronnen is in volle gang. In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken zoekt TNO in Almere en Barendrecht naar aardwarmtebronnen.

Miljarden voor alternatief
Grote energiebedrijven tonen interesse in het aanboren van nieuwe energiebronnen. Het Nederlandse gasnet is binnen nu en 25 jaar toe aan onderhoud en vervanging. Deze investeringen worden geraamd op 5 tot 10 miljard euro. Het liefst investeren de bedrijven de miljarden in een alternatief voor gastoevoer naar huizen.

Stadsverwarming ruim aanwezig
Omdat zeventig procent van de Almeerders aangesloten is op stadsverwarming is het relatief makkelijk om Almere te verwarmen met aardwarmte. Daarom betaalt Almere zes ton mee aan het onderzoek. Het geld komt uit het Fonds Verstedelijking Almere, waar zo’n 150 miljoen euro in zit.

Geld terug bij succes
Mochten de onderzoekers in Almere op een aardwarmtebron stuiten dan kan daarmee vijftig jaar lang worden verwarmd. Almere krijgt dan haar geïnvesteerde geld weer terug.

Reacties zijn uitgeschakeld.