GGD waarschuwt voor schadelijke rook uit houtkachels

GGD waarschuwt voor schadelijke rook uit houtkachels BRON

De fijnstof die bij de verbranding vrijkomt kan schadelijk zijn voor de gezondheid FLICKR / COLBY STOPA / CC BY 2.0

Rook die uit houtkachels komt, kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de drie noordelijke GGD’s en de Universiteit van Utrecht.

Volgens RTV Drenthe zijn tien gezinnen onderzocht die ernstige klachten hebben over de houtrook van de buren. Uit het onderzoek blijkt dat bij acht van de tien onderzochte woningen de gemeten hoeveelheid fijnstof de gezondheidsgrens overschrijdt.

Gezondheidsklachten

Houtkachels kunnen volgens GGD Drenthe stankoverlast geven, maar ook gezondheidsklachten zoals irritatie van ogen, neus en keel.

De GGD heeft tips voor mensen die houtkachels gebruiken. Zo wordt geadviseerd om de kachel niet als hoofdverwarming te gebruiken en om niet te stoken als het windstil is. Ook moet het hout één of twee jaar gedroogd zijn.

  1. Voor gemeentes is het vaak lastig om in te grijpen. Er zijn op dit moment geen duidelijke regels over de uitstoot van houtkachels. Volgens de GGD schiet de regelgeving hier duidelijk tekort en de organisatie ziet dan ook graag dat de wetgeving wordt aangepast, zodat gemeenten deze overlast toch kunnen aanpakken.

Laat een reactie achter


OPMERKING - U kunt dit gebruikenHTML tags en attributen:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>