GGD FLevoland over houtrook

Deze pagina geeft de inzichten van GGD Flevoland in de risisco’s van houtrook.

GGD Flevoland noemt onder nadere gevaarlijke stoffen in houtrook:
-fijn stof
-giftige stoffen (koolmonoxide en vluchtige organische stoffen)
-kankerverwekkende stoffen (PAK’s)
Benzo a Pyreen 0
Verder geeft deze GGD enkele gezondheidsrisico’s aan:
-verkoudheid
-astma
-bronchitis
-longontsteking
-mensen met gevoelige longen of met hartklachten kunnen klachten krijgen

 

 

fireplacehealthcolorEen GGD wordt mede betaald door de lokale gemeentes. Inmiddels weten we dat vele gemeentes ernstig tekort schieten in het controleren en handhaven van houtrook overlast. Hoewel de GGD dus geen onafhankelijke partij in deze is, is de GGD Flevoland toch zeer duidelijk over de gevaren van houtrook.

Houtkachels en open haarden Bron GGD Flevoland

Houtvuur is gezellig en brengt sfeer in huis. Houtkachels en open haarden worden in Nederland vaak gebruikt als bijverwarming. Nadeel is dat een houtkachel of open haard veel meer verontreiniging verspreidt dan andere verwarming. Zowel in huis als buiten.

Uitstoot van houtkachels

Bij houtverbranding in kachels en haarden komen veel verschillende stoffen vrij, zoals fijn stof, giftige stoffen (koolmonoxide en vluchtige organische stoffen) en kankerverwekkende stoffen (PAK’s). Hoeveel van een stof wordt uitgestoten is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan het type kachel, brandstof, weeromstandigheden en stookgedrag. Een deel van de rook van de houtkachel of haard komt direct in de woning (binnenmilieu) van de stoker terecht. Het grootste deel wordt echter via de schoorsteen in de leefomgeving uitgestoten.

Houtrook en gezondheid

Fijnstof PM2,5 GROOTHet is niet goed in te schatten in hoeverre houtkachels gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. De uitkomsten van verscheidene wetenschappelijke onderzoeken naar het effect op de gezondheid van hout stoken zijn verschillend.

wood-bois-img-03In huizen waar regelmatig hout gestookt wordt, lijken vooral kinderen een groter risico te hebben op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Ook mensen met gevoelige longen of met hartklachten kunnen klachten krijgen. Voor de omgeving kan de rook van een houtkachel of haard voor overlast zorgen. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals mensen met astma, kunnen gezondheidsklachten krijgen door de laaghangende rook.

Houtverbranding in kachels en haarden kan ook geuroverlast geven. Het ervaren van geurhinder badsmell-kan leiden tot gezondheidsklachten.

Verantwoord stoken

Wat kunt u zelf doen?

Zorg voor een goede ventilatie als de houtkachel of open haard brandt. Vuur verbruikt veel zuurstof; extra frisse lucht is dan nodig.

Kies het juiste stooktoestel met de juiste capaciteit.

Laat het stooktoestel en schoorsteen altijd installeren door een erkende installateur.

Laat de schoorsteen elk jaar schoonmaken en leeg de aslade op tijd.

gamma geverfd fout houtGebruik alleen speciale briketten of onbehandeld, droog en schoon hout.

Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan (hinderlijk) in de omgeving hangen.

Heeft u last van een houtkachel of haard in uw omgeving? Ga dan in overleg met de stoker, of schakel eventueel buurtbemiddeling in.

Voor meer informatie of vragen over verontreiniging van houtkachels en open haarden in relatie tot uw gezondheid, kunt u contact opnemen met GGD Flevoland, afdeling Medische Milieukunde.

medischemilieukunde@ggdflevoland.nl