GGD: Dioxine en houtvuren

Dioxines

Dioxines zijn ingewikkelde chemische stoffen. Er bestaan een paar honderd verschillende dioxines en dioxineachtige stoffen. In zeer kleine hoeveelheden komen ze overal voor. Ze ontstaan onder andere bij verbranding. Dioxines zitten in rook en in as, bijvoorbeeld in de rook en as van sigaretten en houtvuren. Bij het verbranden van afval kunnen veel dioxines ontstaan. Uitlaatgassen bevatten ook dioxines.

Iedereen krijgt dioxines binnen uit voedsel. De dioxines zitten vooral in het vet van zuivel ((half)volle melk, room, kaas), vlees (vet, spek, worst en vette vleeswaren) en vis (paling, makreel, haring en zalm), maar ook wel in plantaardige olie en vet. Daarnaast komen dioxines voor in eieren van eigen kippen. Het is mogelijk om weinig dioxines binnen te krijgen door weinig van de genoemde producten te drinken en eten. Wie graag veel eieren van eigen kippen eet, kan ervoor kiezen om minder andere dierlijke vetten te eten. Dit geldt met name voor kinderen en voor mensen die nog kinderen willen krijgen. Op de pagina ‘veelgestelde vragen’vindt u hierover meer informatie.

Meer informatie

Meer informatie over dioxines vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wilt u meer weten over dioxines in eieren? Bekijk dan de pagina met ‘Dioxine in eieren’.