Gemeente Lelystad stookregels

images

De lucht van houtrook…………………

 

 

 

 

 

————————————————————————————————

Verantwoord stoken en houtkachels volgens de gemeente Lelystad. BRON

Houtrook.nl geeft in blauw haar mening.

smoking-fireplace_1Door de rook uit de schoorsteen of houtkachel kunt u beoordelen of u goed stookt. Donkere rook kan duiden op luchtverontreiniging, rook- en geurhinder.

 

Donkere rook is sowieso al heel giftig. Schone rook bestaat niet. GGD Groningen.
Blauwe rook komt het meest voor er wordt dus in de meeste gevallen verkeerd gestookt.
Witte rook wordt waterdamp mee bedoeld. Grijze witte rook stinkt en zit vol met schadelijke stoffen. Waterdamp verdwijnt snel, maar rook van de houtkachel blijft hangen rondom de huizen van de buren.

In de koude wintermaanden draaien de kachels op volle toeren. Ook worden openhaarden/houtkachels vaker gebruikt. Belangrijk is het om te weten dat voor het plaatsen van een rookgasafvoerkanaal (de schoorsteen) regels zijn vastgesteld.
Regelgeving

pijp des doods_resize

 

Ieder rookgasafvoerkanaal dient te voldoen aan het Bouwbesluit 2012, hierin wordt door verwezen naar de NEN 8757. Installateurs van openhaarden/houtkachels kunnen u hierover informeren. Het is raadzaam om voor het verstrekken van een opdracht aan een installateur, te controleren of aan de genoemde regelgeving wordt voldaan. De wijze waarop een openhaard, houtkachel of allesbrander wordt gebruikt, is van invloed op overlast en hinder voor de omgeving. Door verantwoord te stoken wordt veel van die hinder voorkomen!

Leuk en aardig, maar probeer maar eens informatie te vinden over de eisen van de stookinstallatie. Regels zijn moeilijk te vinden.
Een rookafvoer moet minimaal 50 cm boven het dak (hoogste punt) uitkomen, maar houtrook gaat altijd naar beneden. De hoogte van de pijp maakt weinig verschil. Voor een vuurkorf geldt dat je die vanaf het maaiveld mag gebruiken. Wat heeft die regel van hoogste punt dan voor nut?? Het blijft stinken en de rook vliegt zo naar de buren. Allesbrander wordt genoemd, maar je mag alleen geschikt hout gebruiken.

Verantwoord stoken

allebrander

 

Wie verantwoord stookt, gebruikt voldoende droog hout, zorgt voor een juiste verbrandingstemperatuur in combinatie met de trek in de schoorsteen en stookt niet bij mistig weer. Door verantwoord te stoken wordt luchtverontreiniging, rook- en geurhinder voorkomen.

De praktijk (cartoon) is dat de meerderheid slecht stookt en zelfs met goed stoken komen er giftige dampen vrij. Goed stoken is heel moeilijk en niemand gaat continu kijken of het verbrandings proces wel goed verloopt. We kopen bij de Gamma een kachel van 150 euro en we smijten deze vol met hout nat of droog wie controleert dat dus stoken maar.
Geurhinder blijft in de meeste gevallen gewoon bestaan, Vandaar dat een hele woonwijk naar houtrook stinkt, maar het is zo gezellig toch…..

Kleur van rook

rook-reportage-5628

 

Door de rook die uit de schoorsteen komt kunt u beoordelen of u goed stookt. Donkere rook duidt op een onvolledig verbrandingsproces. Dit kan komen door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer, te natte brandstof of voor het toestel ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook wijst er op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding. Laat uw schoorsteen tenminste één keer per jaar vegen, het liefst aan het begin van het stookseizoen.

 

Leuk die kleur, maar wie stookt er goed (witte rook zie foto is echt niet gezond)…..stoken is een kunst. Voor een auto heb je een rijbewijs nodig, maar stoken dat kan elke bewoner doen dus speelt met de gezondheid van een ander. En hoe men stookt wordt nooit gecontroleerd, want de gemeente kan niet meekijken in de woning en na 1700 uur zijn de handhavers al weer thuis. Dus vrij spel voor iedere stoker. Men gooit dus van alles in de kachel. Bewijzen genoeg kijk maar naar de uitzending van 1VanDaag over houtkachels. Ik weet niet dat je laminaat niet mag verbranden….en in Baarn woont ook een aardige……

mc

Lees meer over het gebruik van Houtkachels op de website Milieu Centraal.

 

Grappig dat de gemeente daar na toe verwijst, want Milieu Centraal heeft als motto geen houtkachels in woonwijken. Zie ook de uitzending 1VanDaag