Geïmpregneerd hout stoken is dat verboden?

Een voorbeeld uit de praktijk…..

Uw gezondheid is dus in gevaar. Bron: Buurtlink.nl

Is geverfd / geïmpregneerd hout stoken verboden en / of kankerverwekkend voor de omgeving?
Mijn vader stookt al jaren oud eiken afvalhout, dat hij o.a krijgt van een molenbouwer/restaurateur. Ook krijgt hij afvalhout stookhout van iemand die erfafscheidingen neerzet. Dit hout is altijd voorzien van dikke lagen verf of geïmpregneerd met carboleum dan wel koolteer. Nu heeft hij weer een enorme hoeveelheid gekregen. Dit moet allemaal klein worden gehakt en gezaagd.

Iemand uit de Weegschaal hier in de buurt heeft geklaagd dat hij regelmatig dikke zwarte rook van mijn vaders allesbrander in de slaapkamer van zijn kinderen krijgt. Hij is bij mijn vader gaan kijken en heeft daar verteld dat het stoken van geverfd en geïmpregneerd hout zwaar kankerverwekkend is, maar ook dat het verboden is om dit de hele herfst en winter te stoken.

Volgens mijn vader is dat onzin. Hij zegt: “Hout is hout en de verf en carboleum verbrandt al voordat het de schoorsteen uitkomt”. (Ja, Hij gelooft in zijn eigen sprookjes)

Mijn vader zegt dat deze persoon uit de Weegschaal en ook dat klaaggezin dat op de Ram woont en zogenaamd rook van mijn vader in huis krijgt, gewoon een ander niet gunnen dat ze een allesbrander hebben.

Wie heeft er nu gelijk?

Is het stoken van geverfd en geïmpregneerd hout in een allesbrander nou kankerverwekkend voor de omgeving of niet, is het nou verboden of niet?

Mijn ouders zijn hiervan afhankelijk ze kunnen niet anders het is hun hoofdverwarming. Ik heb er foto’s bij gedaan, dan weet u wat voor soort hout ik precies bedoel. U kunt ook komen kijken. Het ligt bij ons voor het huis tot dinsdag, dan gaat de kettingzaag er in.

Reacties op dit bericht plaats een reactie
Hallo, ik weet wel dat het heel slecht is voor je gezondheid als je geverfd en of geïmpregneerd hout verbrandt.
Ook voor jezelf in huis is het gevaarlijk hoor !!!
Anders moet je even googlen.
13 sep 2009 om 00:15 · meld als ongepast

krummel
Kachelbezitters zullen het beamen: goed brandhout is duur en zeldzaam. Dit in tegenstelling tot hout dat vrijkomt bij afbraakwerken. Waarom dus niet dat hout gebruiken voor je kachel. Het kost je niets en je hoeft niet naar het containerpark te rijden. Maar, mag dat wel? Mag je behandeld of geverfd hout opstoken?

Zoals dat ook geldt voor andere afvalmaterialen zoals papier, karton of plastic is het ook af te raden behandeld hout te verbranden omdat hierbij stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Spaanderplaat, hardboard, multiplex, en gebeitst, geïmpregneerd, geverfd of anders behandeld hout hoort daarom niet thuis in een houtkachel. Ook nat hout is taboe. Met vochtig hout krijg je een onvolledige verbranding en komer er schadelijke stoffen vrij. Bovendien geeft nat hout minder warmte af dan droog hout.
[ Foto: Colemont bvba ]

Spaanderplaat, hardboard en multiplex bevatten lijm en bindmiddelen die schadelijke stoffen kunnen afgeven zoals formaldehyde. Verf kan onder meer chloorverbindingen bevatten en allerlei metaalverbindingen zoals barium, cadmium, chroom, kobalt, lood, koper, titaan en zink. Geïmpregneerd hout kan onder meer pentachloorfenol, tributyltinoxide en teerdistillaten bevatten. Gebeitst hout ten slotte bevat carbolineum of creosoot wat allemaal zeer schadelijk is voor gezondheid en milieu.
[ Foto: Cosyflame gashaarden ]

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de kachel is afval verbranden niet gezond. De temperatuur kan hoger oplopen in de kachel dan bij de verbranding van hout en kolen. Het risico bestaat dat de kachel gaat scheuren of barsten. Ook wordt de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk groter. In dit geval kan de verzekeraar zich terugtrekken als u gestookt heeft met materiaal dat op de lijst met verboden stoffen staat.

Conclusie: dat mag niet. Behandeld hout opstoken is slecht voor de gezondheid en het milieu. Enkel hout, kolen, hout-, bruinkool- of zaagselparaffinebriketten kunnen net zoals houtbriketten in de kachel.
dus het mag niet een heb de buurman gelijk
13 sep 2009 om 11:34 · meld als ongepast

Deeilanden
het lijkt mij sowieso niet prettig als je een buurman hebt die alles verbrand is zijn kachel en kan mij wel een beetje voorstellen dat er geklaagt wordt ..

aan de andere kant lijkt mij dat de schoorsteen van zo’n alles branden hoog genoeg moet zijn zodat niemand er echt last van zou moeten hebben.

moeilijke kwestie joh…sterkte ermee ..enne laat ffies weten hoe het afloopt…
13 sep 2009 om 17:36 · meld als ongepast

tulpie

Deze reactie is verwijderd.
Sorry dat ik het zeg,
maar ieder normaal mens (dus ook heer kalasnikof) weet dat je geen geverfd of gecarboleumd afvalhout moet stoken in je allesbrander, iedere normaal mens weet dat zoiets gevaarlijk is voor mens, dier en milieu,

al hebben de bewoners in de omgeving er geen directe last van, dan hebben ze er wel indirecte last van, de giftige afvalstoffen komen in de atmosfeer, slaan neer op de grond en op het water,

rare discussie eigenlijk, dit soort praktijken zijn min of meer schandalig te noemen, kijk nou toch eens wat een flinke palen hout op die foto, dat zijn kilo’s verf die gestookt gaan worden, als de rook van deze allesbrander de hele winter in de slaapkamertjes van mijn kinderen binnen zou komen, zou ik toch echt radicale maatregelen nemen, waarom zouden mijn kindertjes een verhoogd risico op kanker moeten krijgen voor een eigenwijs keuterboertje op de oostdijk,

de zeer volwassen veertiger, zoon van deze boer en boerin, die woont nog bij zijn ouders thuis, en heeft als vervoermiddel een dikke bijna nieuwe auto van het merk volvo, kan hij dan geen cv installatie voor zijn ouders kopen? Want hij schrijft dat het voor zijn ouders noodzaak is dat ze afval stoken, pffffffffffff droom ik of is het nog geen 2009 daar op de oostdijk.

14 sep 2009 om 17:16 · meld als ongepast

schutters

Deze reactie is verwijderd.
Als je een beetje meedenkt dan brand je dat hout hoe dan ook niet.
Het is superslecht voor de gezondheid.
Denk aan je mede mens
14 sep 2009 om 21:57 · meld als ongepast

krummel
Hoi ja geimpregneerd hout is zeer schadelijk en het is ook zo dat het penetrant is als iemand voor zijn kind frisse lucht wil hebben en het raam open laat staan, het hele huis staat dan blank. Op gegeven moment was er iemand in de wijk geimpregneerd hout aan het verbranden en na op inderzoekt uit te gaan bleek de stank helemaal van de andere kant van de wijk vandaan te komen. Doe het a.u.b. Niet! Er wordt vaak genoeg brandhout aangeboden via marktplaats en via de gemeente afvaldienst kan je ook vaak aan hout komen. Nog eens iets mensen koop geimpregneerd hout doe het liever niet zelf in die troep zetten schadelijk bij inademing en zeker voor kleintjes. Wij mensen gebruiken ongemerkt te vaak schadelijke stoffen die zich in onze lever ophopen want die is ervoor om gif op te slaan o.a. En als dat een bepaalde surplus heeft bereikt resulteert het in kanker, de lever kan deze stoffen niet afvoeren ter verduidelijking de lever pot het alleen maar op! Dus mensen niet alleen voor het milieu maar voor uzelf gebruik natuurlijke produkten!
15 sep 2009 om 07:32 · meld als ongepast

bruske
Berichtje over deze kwestie gestuurd naar inwonersbelang Hellevoetsluis, die weten raad, kreeg dit als antwoord;

DCMR inschakelen? of in ieder geval voor informatie raadplegen

Met vriendelijke groeten,

Willem de Hoog

Fractievoorzitter Inwonersbelang Hellevoetsluis.

Telefoontje gepleegd naar DCMR,

Het betreft hier een particulier en geen bedrijf, we kunnen hier niets tegen doen, het is inderdaad verboden en zeer schadelijk voor de gezondheid van de omwonenden, kankerverwekkend zou het inderdaad kunnen zijn, zeker als het zeer oude houten delen zijn met verf er op waar nog grote hoeveelheden kwik en lood in kan zitten, dit zou zeer verontrustend zijn, direct de Politie danwel gemeente Hellevoetsluis inschakelen,

Politie gebeld; Weet u zeker dat het gestookt gaat worden? Gaat het wel gestookt worden? De bewijslast is erg moeilijk met zoiets, Wij mogen niet zomaar het erf op om iets te onderzoeken, Openhaard is niet verboden om te gebruiken, En particulier mag altijd veel meer dan bedrijfsmatig,
Als het werkelijk zo is dat er strafbare feiten worden gepleegd omtrend illegaal afvalverbranden dan moet u eerst kontakt opnemen met gemeente Hellevoetsluis,

Gebeld met gemeente Hellevoetsluis, en wat blijkt !! en er is volgens gemeente Hellevoetsluis wel degenlijk een bedrijf gevestigd op dit adres dus Bingo !!

Morgen DCMR wederom aan de tand volgen.

22 sep 2009 om 20:19 · meld als ongepast

schutters
Ik heb oook zo een buurman niet te geloven,alleen betreft dit geen bedrijf maar een particulier waar kan ik dan terecht?
23 sep 2009 om 18:01 · meld als ongepast

krummel
Hallo Krummel,

Even bellen met gemeente Hellevoetsluis, en je door laten verbinden met de persoon die hier over gaat, op e-mail wordt absoluut niet gereageerd met dit soort zaken, beloftes dat je wordt teruggebeld door iemand van gemeente Hellevoetsluis geloof ik ook al niet meer in, wel kan het zijn dat je een kaartje in je brievenbus ontvang van opzichter de heer vd Steen met de vraag of je hem wilt bellen op zijn dure 06 nummer, goeie service hoor pfffffffff, als je dat dan toch doet, zegt hij dat je DCMR moet bellen, en dan is het cirkeltje weer rond, dit soort dingen zijn te ingewikkeld voor een gemeente en ze proberen je hiermee zolang aan het lijntje te houden, dat je er vanzelf in berust.
23 sep 2009 om 21:06 · meld als ongepast

schutters
Mensen weten echt niethoe schadelijk het is!
En dan zijn mensen bang voor asbest maar dit doet er niet voor onder sterker nog de dichtheid is nog groter dan d deeltjes asbest verhoudingsgewijs die in de lucht terecht komen . We hebben het dan over een dikke geladen walm voor metalen en dergelijke.

Wist men dat bij overledenen voor de crematie de vullingen verwijderd worden omdat het schadelijk is voor milieu en gezondheid om die te verbranden?

Nou er zit nog 1000 maal meer zoveel troep in een stuk geimpregneerd hout. Schande al diemensen die zo lekker aso bezig zijn met verbranden. Zij zelf hebben er vaak het minst last van het gaat naar buiten. Maar bij 10 andere huizen waait het naar binnen. Dat soort hout valt onder chemisch afval. Zo heb je ook mensen die accu’s dumpen. Gewoon in een berm! Een accu kan heel veel drinkwater vervuilen!
23 sep 2009 om 21:15 · meld als ongepast

bruske
he, dat wist ik niet van die vullingen bij een crematie…

het dumpen van afval is inderdaad een groot schandaal, voral losse accu’s in de berm…of wat dacht je van vieze poep luiers in de bosjes…bah…en dan vooral als je hond ze in het oog krijgen…

maar goed, hoeveel kauwgom denk je dat er op de grond ligt…en daar zijn we allemaal schuldig aan…
24 sep 2009 om 09:29 · meld als ongepast

tulpie
Getver wat een details. Wist je dat kauwgom op de afvalbelt met de hogere temperaturen daar en het vocht langer blijft bestaan? Terwijl als het op bv asfalt geplakt zit en de winter en de zomer eroverheen gaan en auto’s en dergelijke dat het sneller afgebroken wordt.
Op de weg of stoep is het kouder en droger ook.

Maargoed het staat uiteraard niet mooi als er overal kauwgom op de grond geplakt zit.
24 sep 2009 om 13:16 · meld als ongepast

bruske
http://asohelvoet.punt.nl

http://twitter.com/asohelvoet voor het laatste nieuws
http://www.youtube.com/asohelvoet voor films
8 okt 2009 om 16:44 · meld als ongepast
asohelvoet
Hebben jullie de helius van november gelezen?
Op de voorpagina een artikel over stoken!
11 nov 2009 om 15:40 · meld als ongepast
Bug
moest er gelijk aan denken toen ik het las
11 nov 2009 om 19:46 · meld als ongepast

tulpie
Er is een verschil tussen savonds in de winter een keertje een openhaardje branden voor de gezellie,

Of wat de boerenfamilie waarover het hier gaat doen, namelijk het gehele jaar afval/geverfd/geimpregneerd hout stoken als hoofdverwarming en dat is bijzonder schadelijk voor mens en millieu,

De gemeente Hellevoetsluis geeft in het Helius eigenlijk al aan dat ze beslist niet gaan optreden tegen dit soort uitwassen, ook geeft gemeente Hellevoetsluis aan dat het duur is om een onderzoek uit te laten voeren en ook iets over bewijslast,

M.A.W je moet de slaapkamer van je kindertjes maar vol laten roken met kankerverwekkende rook,

Er is hier al een keer geoppert dat de familie waar het omgaat diverse kennisen heb werkzaam bij gemeente Hellevoetsluis en ook kennissen bij een politieke partij alhier en dat ze daarom al sinds 1957 de handen boven de hoofden worden gehouden, want er is daar flink meer aan de hand met betrekking tot illegaliteit,

Dit soort berichtgeving is al vaker weggehaald hier door de moderator, dat geeft te denken.
11 nov 2009 om 23:22 · meld als ongepast

schutters
Afgelopen week fietse ik voorbij dit boerderijtje en er kwam een dikke zwarte rook uit de schoorsteen dat wil je niet weten, het sloeg regelrecht langs het huis naar beneden, een ongelofelijke stank alsof er plastic ligt te smeulen,ik begrijp niet dat omwonenden dit accepteren incl. het kletsverhaal in het Helius van de gemeente, als het mijn buurman was dan hengelde ik snachts wel eventjes een spuitbussie piepschuim in zijn pijpie.
20 nov 2009 om 17:47 · meld als ongepast

schutters
Ik woon niet in hellevoet (gelukkig niet als ik dit zo lees) maar was even aan het googelen of je geimpregneerd hout kan/mag stoken en kwam hier terecht.
echt belachelijk als dit allemaal klopt dat de gemeente hier niets aan doet, maar het lijkt me dat je met handtekeningne een heel eind moet kunnen omen en je het anders hogerop dan de gemeente moet/kan gaan zoeken.
samen sta je een stuk sterker en een aantal heeft elkaar hier geveonden, waarom doen jullie op die manier niet iets??
het gaat om de gezondheid van jezelf en om die van je kinderen!!!!

heel veel succes hiermee, enne…..het recht in eigen handen nemen met een spuitbusje…..begrijp de boosheid (voel m zelf ook) maar denk niet dat dat de weg is waar je veel me bereikt, je bent alleen zelf strafbaar waardoor je geloofwaardigheid en de wil dat ze naar je luisteren aangetast wordt…
maar nogmaals…begrijp je boosheid want het is te idioot voor woorden dat het wel verboden is maar dat er niet iets aan gedaan wordt!!
28 sep 2011 om 11:51 · meld als ongepast

coupie
Sukkels
1 okt 2011 om 16:40 · meld als ongepast
pipop123
Niet verbranden!
Werk op vuilverbranding en wat jouw vader verbrand is zeer schadelijk en had zelf de brandweer gebeld als mijn buurman dit deed.

Hier krijgen we met zijn allen kanker van, en rare bulten. Dit pas over 15 jaar…

Gewoon niet doen, je vader is wat te kort zichtig hiermee.
9 okt 2012 om 22:38 · meld als ongepast
pan
Ik ben niet uit de buurt en heb geen persoonlijk belang. Ik heb wel een advies. Elkaar be”stoken” met kritiek HELPT niet; POGING tot praten soms wel.
Er is strikte wetgeving voor verbranding van producten. De naam “allesbrander” is onjuist. Ook daarin kán je wel bijna alles branden, maar het mág niet. Het maakt niet uit of het een hoofdverwarming is, of een bijverwarming. Bij optimale verbrandingsprocessen van schoon hout(en dat is duur) en een schoon rookkanaal, is verbranding veilig voor de stoker EN voor de omgeving. Bij “oud” of “bewerkt” (vaak goedkoper) hout komen zeer vaak bijzonder giftige stoffen vrij. Dat is zowel gevaarlijk voor de stoker als voor de omgeving. Het is niet alleen SOMS kankerverwekkend, maar geeft o.a ook chemische verbrandingen van de luchtwegen, en aantasting van het zenuwstelsel (vooral van de stoker zelf, welke de kachel binnen heeft) . Je merkt het niet direct, maar pas later. Het is dus voor de stoker alsof hij onwetend een sluipmoordenaar in huis heeft gehaald. Het is niet de vraag OF die aanvalt, maar alleen WANNEER die aanvalt. Ook de stoker zelf wil graag gezond blijven, en anders wil graag de familie van de stoker graag dat de stoker gezond blijft.( zie ook de VRAAG in het begin van deze discussie). De vrijkomende soms giftige stoffen slaan meestal deels neer in de roetlaag in de schoorsteen. DAAR zit dus het keiharde en eenvoudig verkrijgbare bewijs !!(zie bewijslast). Voor de inboedel/opstal verzekeraar is vrijwel altijd een jaarlijk vegen van het rookkanaal door een gecertificeerd bedrijf verplicht gesteld. Anders vindt er bij brand etc geen uitkering plaats. (Als de stoker prenmie betaald wil deze bij schade ook graag een uitkering; dus ook de stoker heeft belang bij een certificaat van jaarlijks vegen; anders betaalt deze de premie immers voor niet!).Bij het vegen van de schoorsteen komt roet vrij. Een roetmonster is eenvoudig (vaak voor niet te veel geld) chemisch te testen op vervuiling en gifstoffen. Dan heb je dus het keiharde en onafhankelijke bewijs.
Voorstel voor oplossen van het probleem OF de uitstoot giftig is of niet:
VERZOEK de eigenaar om een roetmonster bij het vegen. Indien de schoorsteen niet geveegd wordt (bijvoorbeeld de stoker wil dat niet) geeftdat een verhoogd risico voor o.a schoorsteen brand. Je kan dat als buurtbewoners melden bij de locale brandweer. Deze is dan vaak wel zo vriendelijk om de eigenaar te benaderen om deze op een VRIENDELIJKE wijze op de gevaren en noodzaak te wijzen. (bereik je vaak meer mee dan met schelden). De Brandweer hoeft dat overigens niet, maar is vaak wel goed gemotiveerd om preventioeve adviezen te geven. Ook kan de brandweer desgewenst een keer een meting verrichten (Dat hoeven ze niet, maar willen ze misschien tegen kostprijs wel doen als je het ze VRIENDELIJK vraagt). Je kan de gemeente vragen om voor de kosten van een meting door brandweer/ van het roetmonster te betalen. Dat hoeft de gemeenste ook niet, maar warschijnlijk WIL de gemeente het probleem ook letterlijk ‘uit de lucht” helpen. Ook daar helpt VRIENDELIJK vragen ook vaak beter dan schelden en eisen.
De bewoner/stoker heeft zelf eigenlijk ook belang bij de uitslag van zo’n test. Deze wil waarschijnlijk zelf ook weten dat hij/zij niet langzaam dood gaat aan cyanide vergiftiging enzovoorts. Of misschien juist bevestigd zien dat het allemaal niet zo’n kwaad kan en de buurt “moet ophouden met zeuren”. In ieder gaval is het een onafhankelijk en objectief gegeven wat de waarheid aantoont en waardoor de ruzie zal bedaren.

Mocht dat allemaal niet lukken? Biedt de ijverige stoker dan met de buurt een schaafmachientje aan of vraag de locale Gamma/Praxis/bouwmarkt om een sponsering voor zo’n machine. Ze dat dan ik het locale gemeentekrantje en de sponsor heeft gratis reclame. Helpt vaak ook voor sponsor bedrag. De stoker kan met de schaafmachine dan bij het verzagen ook de (meeste) verf van het hout verwijderen. De kern van het hout is vaak wel schoon en kan veilig worden verstookt. Het verfafval dan wel ik de Cliko of liever nog in de mileubox. Kan ook vaak gratis/goedkoop naar de milieustraat.
Wie betaalt dan het locale krantje?. Vraag dat weer aan de gemeente. Deze zullen waarschijnlijk blij zijn als ze een stukje in de krant hebben hoe goed ze alles hebben opgelost. Wellicht vindt de krant het zelf een leuk stukje en wil de journalist het graag zelf gratis in de krant hebben. Daar kan deze dan weer mee scoren.

Dan houden we nog hout over dat metkoolteer, creosoot of carbolineum is behandeld. Daar kunnen we heel DUIDELIJK over zijn. Deze producten zijn in de 70-ger jaren al als verboden producten bestempeld. Ze vallen nu onder chemisch afval. Het stoken van chemisch afval is een milieudelict, dus een stafbaar feit en valt onder het strafrecht. Bij belangrijke verdenking op een stafbaar feit MOET (dus niet MAG) de locale overheid controleren en indien nodig ingrijpen en handhaven. De gemeente is VERPLICHT hier onderzoek naar te doen, ook als de bewijslast moeilijk is. Vrjwel zeker zal de gemeente dan via de milieuambtenaar de brandweer of een gecertificeerd bedrijf opdracht geven tot (chemisch) onderzoek van rookgassen of roet. Daarover bestaat niet de geringste twijfel. De gemeente is nalatig als zij dat niet doen. En dat wil een gemeente meestal liever niet zijn. Ook de gemeente wil meestal graag iets GOED doen, in plaats van nalatig zijn. Hoe los je het probleem dan het beste op.
Ga er van uit: De stoker WIL het graag warm hebben, de omgeving WIL het graag veilig hebben, de gemeente WIL liefst geen soris maar MOET het mileu waarborgen en zo nodig handhaven.
Hoe vindt je elkaar? Door VRIENDELIJK en SAMEN naar een oplossing te zoeken. De vraag is dus eenvoudig: wat kan IK doen om de ANDER zo te HELPEN dat wij ALLEN krijgen wat we willen. Dus niet wat wil Ik hebben, en een ander zoekt maar naar en oplossing.

Ga eens met dit bericht naar de mileuambtenaar en neem voor hem/haar een taartpunt mee. Dat helpt als goede start. Vraag de milieu ambtenaar of deze zich MEDE verantwoordelijk voelt voor dit probleem en wat deze daar aan WIL doen, (Dus niet KAN doen, want dan bestaat de kans op een negatief antwoord). De ambtenaar voelt zich ongewtijfeld mede verantwoordelijk., want ook deze persoon wil graag zijn werk goed doen.
Deze persoon kent de wegen en heeft de mogelijkheden tot actie; weet was de mogelijkheden zijn en weet wie er binnen de gemeente/politie/brandweer etc moet worden benaderd.

Op een gezond (niet giftig) 2013 in/om Hellevoetsluis,

MB als NIET betrokken persoon in functie van arts, ongevaldeskundige en tevens mediator.

DUS:
op een vr