Fijnstof piek door houtstoken.

Gratis stroom voor stokende minima BRON NOS

Arme Griekse gezinnen krijgen deze winter gratis stroom als de luchtvervuiling te groot is. Met die stroom kunnen ze elektrische kacheltjes gebruiken.

Stank woonwijkenDoor de economische crisis, ontslagrondes en armoede zijn veel huishoudens in Griekenland overgestapt op het stoken met goedkoop hout. Daarbij speelde ook een rol dat de regering vorig jaar de taks op stookolie verhoogde om aan extra inkomsten te komen.

De massale houtstook leidt af en toe tot fikse luchtvervuiling, zowel in steden als in dorpen.

Alarm

De Griekse minister van Gezondheidszorg, Adonis Georgiades, sloeg alarm over concentraties fijnstof van meer dan 100 microgram per kubieke meter die werden gemeten in onder meer de hoofdstad Athene. Hij raadde mensen met ademhalingsproblemen en hartpatiënten aan binnen te blijven.

Dit weekend ondertekende hij samen met andere betrokken ministers maatregelen tegen de luchtvervuiling. Het illegaal kappen van hout wordt strenger aangepakt en minima kunnen gratis stroom krijgen.

Twee dagen

Zodra er meer dan 100mg/m3 aan fijnstof wordt gemeten, krijgen arme gezinnen twee dagen gratis stroom om de bevolking ertoe aan te zetten elektrische kachels te gebruiken.

Voor de gratis stroom komen Griekse huishoudens in aanmerking die een jaarinkomen hebben van minder dan 12.000 euro.