Fijnstof dodelijker dan gedacht

destandaard-logo-transpDe Standaard

Hoe doodt fijn stof?

‘Fijn stof dat je inademt komt terecht in de longblaasjes’, zegt milieubioloog Tim Nawrot (Universiteit Hasselt). ‘Hoewel het menselijk lichaam daartegen reageert en die blaasjes probeert te “reinigen”, kunnen die ingeademde deeltjes leiden tot ontstekingen, waardoor de luchtwegen geïrriteerd raken. Bovendien kunnen de stofdeeltjes zich via de bloedsomloop verspreiden over de rest van het lichaam, waar ze opnieuw ontstekingen veroorzaken. Met als gevolg astma, cardiovasculaire ziekten en zelfs cognitieve aandoeningen. De partikels dragen ook allerlei schadelijke stoffen mee die onder meer longkanker kunnen veroorzaken.’ (vhn)

_______________________________________________________________________

tetegraafBron

Langdurige blootstelling aan fijnstof is ook in lage concentraties levensgevaarlijk. Tot ver onder de Europese norm van 25 microgram per kubieke meter is fijnstof dodelijker dan gedacht, blijkt uit Europees onderzoek dat werd gecoördineerd door de Universiteit Utrecht.

australie

Dat meldt Trouw. Het onderzoek van waar 13 Europese landen aan hebben meegewerkt, wordt maandag in het Britse medische tijdschrift The Lancet gepubliceerd. In 22 gebieden werden metingen gedaan en is de blootstelling aan luchtverontreiniging op de huisadressen van ruim 360.000 deelnemers in kaart te brengen.

Zo kon de relatie tussen luchtverontreiniging en sterfte worden geanalyseerd. Tot onder de 15 microgram per kubieke meter werden nadelige gezondheidseffecten geregistreerd. Een groot deel van de Europese bevolking woont in delen waar de uitstoot op die grens ligt.

 

Vuile lucht officieel kankerverwekkend  BRON

Vervuilde buitenlucht die we inademen is donderdag officieel geclassificeerd als veroorzaker van longkanker. Dat heeft het kankerinstituut IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN donderdag bekendgemaakt. Alleen al in 2010 waren zo’n 223.000 dodelijke gevallen van longkanker te wijten aan vervuilde lucht, blijkt uit gegevens van het instituut.

australie
Luchtverontreiniging is zelfs een van de belangrijkste milieu-oorzaken van kankersterfgevallen in het algemeen. Volgens het instituut is er voldoende bewijs dat vervuilde lucht longkanker veroorzaakt. Experts hebben daarvoor een grondige evaluatie gemaakt van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken.

In sommige plekken ter wereld is het inademen van buitenlucht net zo ongezond als meeroken, stelde hoofdonderzoeker Kurt Straif. Ook zou het voor een hogere kans op blaaskanker zorgen.

Met name in regio’s als Zuid-Azië, het oosten van Noord-Amerika en in Noord-Afrika is sprake van relatief veel luchtvervuiling, die bovendien vooral in opkomende industrielanden zoals China razendsnel is toegenomen. Eerder was al bekend dat luchtverontreiniging risico’s op andere ziekten verhoogt, zoals luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten.

Lichte baby door fijnstof BRON

Vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan fijnstof hebben een hogere kans op een baby met een laag geboortegewicht. Dat geldt zelfs voor concentraties beneden de huidige EU-richtlijnen. Dat blijkt uit een grote studie van onder andere de Universiteit Utrecht, gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

media_xl_1900507

Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan fijnstof neemt het risico op een baby met een laag geboortegewicht (minder dan 2.500 g) met 18% toe, blijkt uit het onderzoek. Dit verband geldt ook voor concentraties ver onder de jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm van de EU van 25 microgram per kubieke meter. Ook blijkt fijnstof de kans op een baby met een kleinere hoofdomtrek te verhogen. Dit laatste zou mogelijk de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden.
Kwaliteit

Volgens de onderzoekers is het aantal baby’s met een laag geboortegewicht substantieel te verminderen door luchtvervuiling terug te dringen. ”Veel zwangere vrouwen in de wereld leven in gebieden met vergelijkbare of zelfs hogere concentraties luchtverontreiniging dan wij onderzochten”, zegt Ulrike Gehring, een van de hoofdonderzoekers, verbonden aan de Universiteit Utrecht. ”Dit is een duidelijke boodschap aan beleidsmakers om de kwaliteit van de lucht, die we allemaal inademen, te verbeteren”.