Concentratie fijnstof uren of zelfs dagen vele malen hoger is dan de Nederlandse norm.

BRONed

EINDHOVEN – Houtkachels vervuilend? Ja, maar dat komt doordat mensen stomweg zijn verleerd hoe ze een goed vuurtje moeten stoken, zegt Bart Leenders van Harrie Leenders Haardkachels uit Oirschot.*
Leenders, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Biobrandstoffen, reageert op het rapport van de GGD’s van de noordelijke provincies waarin wordt gevraagd om regels om de overlast van open haarden en houtkachels aan te pakken. De concentratie fijnstof zou in buurten met houtkachels soms wel tien keer hoger zijn dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert, meldt de GGD. En dat levert verhoogde gezondheidsrisico’s op.

Nagenoeg geen vuiligheid uitgestoten

Maar als je een goede kachel hebt, fatsoenlijk hout gebruikt – oftewel: droog – en weet hoe je dat hout in brand steekt, wordt er volgens Leenders nagenoeg geen vuiligheid uitgestoten. Als het vuur maar heet genoeg is, blijft de vervuiling via de schoorsteen beperkt.”

*Totale onzin, want ook bij “goed” stoken (wat niet de praktijk is) komt er veel ultra fijnstof en chemische stoffen vrij. Houtstoken is achterhaald net zoals de sigaret en diesels enz.

Concentratie fijnstof
Jean-Paul Close van Aireas – een coöperatie van burgers, gemeente Eindhoven en bedrijven als TNO, Philips en Imtech – meet met behulp van 35 meetpunten de luchtkwaliteit in Eindhoven. Close ziet op die manier dat onder bepaalde omstandigheden de concentratie fijnstof uren of zelfs dagen vele malen hoger is dan de Nederlandse norm. In wijken met veel koopwoningen – want die bewoners hebben vaker een houtkachel dan huurders – waar de huizen dicht op elkaar staan, meet Aireas in de winter onder bepaalde omstandigheden flinke vervuiling.