Burgers komen in opstand tegen houtrook

Burgers komen in opstand tegen houtrook

Mensen die overlast ervaren van houtstokende buren moeten een handhavingsverzoek indienen. Dan moet de gemeente wel in actie komen.

Dat advies kregen zo’n zestig mensen gisteravond in het Stenden Hotel in Leeuwarden op een bijeenkomst over houtstook.

Rook van hout is net zo schadelijk als dat van sigaretten en veroorzaakt veel meer fijnstof en overlast dan het verkeer, zo interpreteren sprekers cijfers van de Rijksoverheid. Toch grijpt de overheid niet in.

‘Je voelt je een zeur’

,,Als ik een jaar of vijftien geleden met de trein terugkwam uit de Randstad, dan snoof ik bij het uitstappen eerst meteen de heerlijke frisse lucht in”, vertelde een vrouw die achter het station in Leeuwarden woont. ,,Tegenwoordig is dat veel minder het geval. Niet alleen door houtkachels in huis, maar meer nog door houtkachels op het terras. Je voelt je een zeur als je erover klaagt, en de gemeente doet niks.”

Relatiemanager Sandra de Graaf van het Longfonds schetste dat bij houtverbranding allerhande schadelijke stoffen vrijkomen, dat tot meer dan een kwart van de mensen er overlast door ervaart als ze vrijuit mogen spreken en dat dit voor mensen met longziekten zelfs ruim meer dan de helft is. Voor de aanwezigen was alle info gesneden koek. Zij voeren al jaren strijd tegen de groeiende overlast door houtrook, als gevolg van de verkoop van gesubsidieerde hout- en pelletkachels. Ze willen dat de media er aandacht aan schenkt.

Maar de pers schenkt meer dan genoeg aandacht aan dit maatschappelijk probleem, zei Jos Merks van Houtrook.nl. De politiek laat het afweten, betoogde hij. Tal van ambtenaren en politici waren uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar welgeteld één raadslid was aanwezig, Petra Vlutters van PAL/GroenLinks. Merks vertelde dat hij ooit baas van Bose was. Toen dat audio-apparatuurbedrijf in 1975 een nieuw pand kreeg, deed hij het binnen roken in de ban. ,,Ik was er vroeg bij.” Sinds zeven jaar knokt hij tegen de overlast van houtrook. ,,Dat is nog veel ongezonder.”

‘Gemeente doet niets’

De teneur onder de aanwezigen was dat de gemeente niets met hun klachten doet, of ze nu uit Stiens, Franeker, Gytsjerk of Leeuwarden komen. De gemeente wijst naar Den Haag. Maar volgens Merks kaatst de staatssecretaris de bal juist weer terug naar de gemeente. Die zou wel degelijk via de algemene plaatselijke verordening (apv) maatregelen kunnen nemen. Zo staat de gemeente Amsterdam in een nieuwbouwwijk geen pelletkachels meer toe, vertelde hij. ,,Mijn vrouw heeft astma. Wij zijn voor de schone lucht van Rotterdam naar Harlingen gekomen”, zei een oudere man. ,,Nu hebben we in een straal van vijftien meter acht kachelpijpen om ons heen. De gemeente onderneemt geen actie, we moeten maar terug naar Amsterdam.”

Merks moedigde de toehoorders aan een handhavingsverzoek in te dienen bij de gemeente. Of bij de FUMO, als de overlast wordt veroorzaakt door een bedrijf. ,,Dan moeten ze wel reageren en kun je vervolgens bezwaar maken.” Zoiets heeft Ronnie Pieters, die de avond organiseerde, al gedaan. Voor zijn vrouw Vishitra strijdt hij in de Leeuwarder wijk Westeinde al drie jaar tegen de overlast van hout- en pelletkachels. De bezwarencommissie heeft hem gelijk gegeven dat de gemeente zijn klachten niet met een standaardreactie kan afdoen, zonder te komen kijken. ,,Handhavers zijn vier keer langs geweest, ook ’s avonds.” Het wachten is nu op een reactie van b. en w. Als die negatief is, stapt Pieters met Merks naar de burgerrechter. ,,We gaan door tot het einde.”

Reacties zijn uitgeschakeld.