Burgemeester Texel niet blij met aantreffen asbest: “Het is ongekend dat dit wederom gebeurt”

Burgemeester Texel niet blij met aantreffen asbest: “Het is ongekend dat dit wederom gebeurt”

TEXEL Voor de tweede keer in een jaar tijd is er asbest gevonden op de plek waar een ‘Meierblis’, een traditioneel Texels vreugdevuur, heeft gebrand. Vermoedelijk heeft iemand asbesthoudend materiaal op het vuur gegooid. Burgemeester Uitdehaag is op z’n zachtst gezegd niet blij met de ontdekking: “Ik vind dit uitermate teleurstellend.”

Elk jaar, op 30 april, ontsteken meerdere Texelse dorpen een zogenaamde Meierblis van afval- en snoeihout. Vorig jaar werd er na het uitbranden van de Meierblis in Den Burg asbest aangetroffen, en ook dit jaar was het raak. In De Cocksdorp is hechtgebonden asbest gevonden, zo blijkt uit onderzoek van een asbestinspectiebureau.

“De schrik zat er na de ontdekking van vorig jaar goed in”, aldus de burgemeester. “Dat dit nu wederom gebeurt, is ongekend. Welke les begrijpt degene die dit dumpt niet? Het gaat hier om de gezondheid van mensen en de traditie van ons cultureel erfgoed.”

Verder onderzoek
De gemeente gaat opdracht geven voor vervolgonderzoek naar de hoeveelheid en mogelijke verspreiding van het asbest in De Cocksdorp. Het terrein waar de Meierblis heeft gebrand, is momenteel niet toegankelijk voor onbevoegden.

De burgemeester maakt zich druk om het asbest ! Maar waarom maakt hij zich niet druk om het verbranden van het overige afval? Ook het verbranden van afvalhout is verboden om de simpele reden, dat de rook die vrijkomt vele voor de gezondheid gevaarlijke stoffen bevat waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en o.a. Chrome 6. Waarom mag iemand geen huidkanker krijgen van asbest maar wel longkanker of hart- en vaatziekten door de rook van de verbranding? Fijne burgemeester is dit. Die zorgt in ieder geval niet voor de gezondheid van zijn burgers. Lekker hypocriet.

Reacties zijn uitgeschakeld.