Bijna 170 longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht

Bijna 170 longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht

Bijna 170 longartsen en het Longfonds sturen vandaag een brandbrief aan de Tweede Kamer. Het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht wordt volgens hen ‘ernstig onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht. ,,Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél’’, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

,,De schade aan de longen en het hart van vuile lucht is echt enorm’’, benadrukt longarts Hans in ‘t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, die het initiatief nam tot de brandbrief. ,,Met name onder niet-rokende vrouwen zien we bijvoorbeeld een bepaald type longkanker opkomen, dat er twintig tot dertig jaar geleden niet was.’’

Longkanker

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat luchtvervuiling in Nederland per jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden.

Kinderen hebben extra last van ongezonde lucht. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. Jaarlijks hebben zij samen 500.000 dagen klachten. Het kan volgens artsen helpen als speelplaatsen niet in de buurt van wegen zijn.

Camera

Miljarden aan verzuimkosten

4,5 miljoen dagen werk worden jaarlijks verzuimd door gezond­heids­pro­ble­men veroor­zaakt door luchtver­vui­ling

De 169 longartsen

Deze ‘enorme gezondheidsschade’ is volgens de longartsen niet alleen een probleem voor de volksgezondheid. ,,4,5 miljoen dagen werk worden jaarlijks verzuimd door gezondheidsproblemen veroorzaakt door luchtvervuiling. De directe en indirecte kosten lopen in de miljarden.’’

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over luchtvervuiling in Nederland. ,,Wij roepen u op om dan maatregelen te nemen, die de lucht in Nederland echt gezond maken’’, luidt het verzoek aan de parlementariërs. Daarbij denken de artsen aan het terugdringen van vervuilende scooters, diesels, houtkachels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij.

  1. ik heb zelf astma, gek genoeg sinds ik uit de omgeving ben verhuisd waar veel houtkachels waren. En uit de rijnmond, de veluwezoom op. En dan krijg ik op mn 50ste astma en chronische bronchitis. Hoe weten we nou zeker waar de klachten vandaan komen? Natuurlijk, als je een vuur ruikt en je krijgt het benauwd, dan is het duidelijk. Maar ik heb dat nog niet gemerkt. Wel met zware parfum of gebakken eieren. Zoveel houtkachels zijn er toch niet? Steeds minder lijkt me.

    • U bent de eerste astmapatient die geen last heeft van houtkachels. Zou een toch vragen aan uw longarts dat rook gezond is. Als u zou weten hoeveel reacties wij binnen krijgen van astmapatienten die letterlijk stikken uw mening wel anders zou zijn.

  2. Wat goed dat longartsen nu aan de bel trekken. Dan worden de gevolgen van houtstook misschien eindelijk eens serieus genomen. Ik las van de week ook weer een blog van een fervent stookster die regelgeving maar ‘betutteling’ vond. De meeste stokers hebben geen flauw benul hoeveel kwaad ze omwonenden ermee doen. Zichzelf trouwens ook, maar voor hen is het een eigen keuze.

  3. Bestaan er gezonde houtkachels?

  4. Philomeen Bex

    Zie dat je nog steeds actief bent in strijd voor schone lucht, met name door vervuiling van houtrook. Hier in Ommoord te Rotterdam worden dagelijks meerdere houtkachels gestookt, kun je vanaf 3 uur ‘s middags niet meer buiten wandelen en moet alles dicht. Bij windstil weer ruik je die rook in de ochtend nog: alsof je een kamer binnenloopt, waar zwaar gerookt is de vorige dag. Als longpatiënt strijd ik hier ook voor schone lucht, helaas werkt de gemeentelijke overheid nog niet mee om het houtstoken te verbieden. Ze richt zich op het verkeer, verbod van diesels bv. Maar houtrook veroorzaakt bijna net zoveel fijnstof!

Laat een reactie achter


OPMERKING - U kunt dit gebruikenHTML tags en attributen:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>