Arnhem Centraal wil rem op houtrook

Arnhem Centraal wil rem op houtrook

ARNHEM – De fractie van Arnhem Centraal in de Arnhemse gemeenteraad wil, dat het stadsbestuur maatregelen neemt om de overlast van houtrook aan banden te leggen. Dit naar aanleiding van aanhoudende klachten van burgers over de walmen van houtkachels en vuurkorven bij hun buren.

Actievoerders sturen de gemeenteraad geregeld brieven over de kwestie, maar daar is tot nu niets mee gebeurd.

Brandbrief
Fractievoorzitter Lea Manders van Arnhem Centraal vindt, dat daar snel verandering in moet komen. Een brandbrief van het Longfonds aan alle gemeenten speelt daar een cruciale rol bij, zo geeft Manders aan. Het fonds wijst erop, dat houtrook vol met schadelijke stoffen zit en tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden. Volgens het fonds hoeven gemeenten niet te wachten op landelijke wetgeving. Ze kunnen ook in de APV een regel opnemen dat alleen bij windstilte mag worden gestookt.

Tegenstanders
In een paar gemeenten wordt al voorgesorteerd op maatregelen. Ook is er al discussie gaande bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG). Er is echter ook veel weerstand tegen regels. Tegenstanders bij gemeenten wijzen erop, dat controle peperduur is en dat buren dit soort zaken onderling kunnen regelen. Klagers stellen, dat ze met lege handen staan als een goed gesprek niets oplevert. In Duitsland is al scherpe wetgeving van kracht tegen houtstook. Er wordt daar geregeld in woonwijken gemeten hoe het staat met de luchtkwaliteit.