Winterswijks raadslid wil einde aan schadelijke vuurkorfdampen

Winterswijks raadslid wil einde aan schadelijke vuurkorfdampen BRON

WINTERSWIJK – Weg met de vuurkorf en het houtkacheltje in de loungehoek. Ubel Zuiderveld vindt dat burgers beter beschermd moeten worden tegen schadelijke rookdampen uit tuinen. Het PvdA-raadslid wil van Winterswijk ‘s lands eerste houtrookarme gemeente maken.

Hij moet wikken en wegen en vooral een breed politiek draagvlak zien te krijgen. Maar PvdA-raadslid Ubel Zuiderveld (1962) is vast van plan om nog dit jaar in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) paal en perk te stellen aan houtstook in de razendpopulaire vuurkorven en buitenkacheltjes in Winterswijk.

Houtstook

Alles in de vuurkorf ook ons afval dus.

Vuurkorven en buitenkacheltjes zijn hip, maar niet ongevaarlijk. © Gratis

Als hem dat lukt, dan is Winterswijk waarschijnlijk ‘s lands eerste gemeente waar deze vorm van houtstook wordt verboden of op z’n minst aan banden wordt gelegd.  ,,Het eerste zou het mooist zijn, maar ik wil op z’n minst dat er iets aan deze rook kan worden gedaan als burgers daar over klagen. Het is gewoon schadelijk. Europa geeft aan dat er jaarlijks 60.000 mensen in de EG overlijden aan dit soort rook.”

Hij fietst ‘s avonds regelmatig door zijn woonplaats. ,,Dan is het in sommige straten echt niet leuk meer, zoveel rook er uit tuintjes komt. Ik wil graag iets betekenen voor mensen die hier al jaren over klagen en de wanhoop echt nabij zijn.”

Rook

Laminaat verbranden goed voor onze kids. Kom niet aan mijn kinderen hoor….

Als tevreden roker weet Zuiderveld hoe belangrijk het is om rekening te houden met anderen die daar geen prijs op stellen. ,,Maar over rook uit vuurkorven en buitenkacheltjes is bijna niets vastgelegd. Politie, gemeenten, GGD’s en andere autoriteiten willen graag allemaal tegen uitwassen van deze rook kunnen optreden, maar er ligt niets vastgelegd. Uit recent onderzoek in Amersfoort zegt 28 procent van de bewoners regelmatig last van deze rook te hebben. Het wordt tijd dat er wat gebeurt. Het liefst landelijk, maar anders plaatselijk.”

Reacties zijn uitgeschakeld.