Opnieuw een duidelijk verhaal op de radio

Radio Utrecht

Opnieuw een duidelijk verhaal op de radio, dat we wel degelijk met een serieus probleem te maken hebben en dat de overheid het compleet laat afweten.

Er wordt gesproken over keuringseisen voor kachels. Die informatie is onjuist. Net als alle producten dienen deze kachels een CE keurmerk te hebben. Dit keurmerk zegt niets over datgene dat de schoorsteen in gaat en bij de buren terecht komt. Een keurmerk houdt ook geen rekening met weersomstandigheden of met datgene dat de stoker in zijn kacheltje gooit (als het maar niets kost).

De conclusie dat een gedupeerde met zijn buren moet overleggen is geen oplossing. Immers er is net een investering gedaan en de stoker zal echt moeilijk te overtuigen zijn dat hij zijn kachel niet kan stoken. Bovendien worden veel van deze kachels gebruikt als hoofdverwarming, en de eigenaar van zo’n kachel gaat echt niet in de kou zitten. De gezondheid van de buren van een stoker is ongevraagd in gevaar, erger nog dan bij roken. Een compromis om bijvoorbeeld maar een halve dag te stoken is derhalve geen oplossing.

Fragment