Luchtkwaliteit en houtstook (GroenLinks Zeeland)

Luchtkwaliteit en houtstook

Onderzoek toont aan dat 10 à 12% van de Nederlanders een probleem heeft met de luchtkwaliteit, waarvan een deel afkomstig is van houtstook (rook) en de stank, roet en fijnstof die vrijkomen door houtverbranding. GroenLinks pleit ervoor de inwoners van Zeeland te behoeden voor deze schadelijke luchtvervuiling en stelt vragen:

csm_schoorsteen_houtrook_628_d284973965

Toelichting

 

De luchtkwaliteit is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Vuile lucht inademen is slecht voor iedereen. Tot de vervuilers van de lucht moeten ook de houtkachel, de open haard, de vuurkorf en de barbecue* gerekend worden. Het onderwerp luchtkwaliteit en houtrook is actueel en heeft de aandacht van GGD’s, Longfonds, WHO en vele anderen.

Almere jamaicastraat voor

Onderzoek toont aan dat 10 à 12% van de Nederlanders een probleem heeft met de luchtkwaliteit, waarvan een deel afkomstig is van houtstook (rook) en de stank, roet en fijnstof die vrijkomen door houtverbranding. GroenLinks pleit ervoor de inwoners van Zeeland te behoeden voor deze schadelijke luchtvervuiling.

Er zijn al vele rapporten verschenen die de schadelijkheid van houtrook bevestigen. De GGD’s , het Longfonds en vele andere deskundigen vinden dat zowel Rijk als provincie en gemeenten dit op de agenda moeten zetten. De World Health Organsation (WHO) heeft geconcludeerd dat Nederland helemaal geen houtstook nodig heeft.

Vandaar onze vragen:

  1. Is het college bereid dit onderwerp te agenderen en te onderzoeken hoe de luchtkwaliteit in Zeeland kan verbeteren door het indammen van houtstook en het verminderen van houtrook? Zo ja: wat kan de provincie Zeeland doen? Zo nee: waarom niet?
  2. Wilt u de Zeeuwse gemeenten oproepen hieraan aandacht te schenken met als doel de gezondheidsklachten van mensen verminderen en mensen met rookoverlast niet in de kou te laten staan?  
  3. Is u bekend op welke schaal industriële houtstook – of anderszins – wordt toegepast in Zeeland? Bent u bereid om hierover navraag te doen bij RUD, GGD e.d.?
  4. Welke mogelijkheden heeft u verder ter beschikking om dit probleem aan te pakken of aan te zetten tot vermindering van dit probleem, ter verbetering van de luchtkwaliteit?
*: Zie www.houtrook.nl en www.houtrookvrij.nl

 

In de media:

Omroep Zeeland: Vuurkorf en houtkachel slecht voor Zeeuwse lucht
PZC: GroenLinks wil af van houtkachels in Zeeland