Radar (AVROTROS) gaat langs bij mensen die overlast van houtrook hebben

radar

En de rook van houtkachels kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Radar onderzoekt het probleem en doet een oproep aan de politiek.

Een vuurtje stoken is gezellig en knus, zeker in de winter. Maar houtrook is zeer ongezond. Uit onderzoek blijkt dat rook van houtkachels schadelijk is voor de gezondheid. Gemeenten kunnen met de huidige wet- en regelgeving nauwelijks ingrijpen als er overlast is door de rook. RADAR gaat langs bij mensen die overlast van houtrook hebben.

Ja, de houtkachel en de open haard. Het vuurtje stoken is ongezond. Na jaren komt het hoge woord eruit.
Dan hebben wij het nog niet over de vele stokers die hun houtkachel verkeerd gebruiken en letterlijk alles dat brandt in de kachel gooien. Houtrook.nl heeft al jaren gepleit voor betere regelgeving.
Bij overlast door een kachel moet de pijp uit i.p.v. dat de gedupeerde de pijp uit gaat…………..

Radar, een multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma is alert op bedrog en misleiding op alle gebieden waar de consument mee te maken heeft. Radar stelt consumentenproblemen aan de kaak, maar probeert bedrijven en instanties ook te bewegen om tot een oplossing te komen.

Houtrook: een gezellig vuur, maar een zieke buur

RADAR FILM (uitzending gemist)

ScreenShot013

RADAR (klik hier voor uitzending)

 

http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/04-01-2016/houtrook/

04-01-2016

Wat is er nou gezelliger dan op een donkere winteravond lekker bij een echt vuurtje zitten. De geur, de warmte van de kachel en de gezellige gloed van het licht. Veel knusser kan de winter niet worden.

Toch is de rook afkomstig van het verbranden van hout zeer schadelijk voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De houtrook is voor iedereen schadelijk, maar kan ook, vooral voor mensen met longproblemen, direct tot verergering van de klachten leiden. Nou heb je daar minder last van als je zelf binnen zit bij de kachel, maar meestal zadel je je buren op met de ongezonde houtrook uit jouw gezellige kacheltje.
Ook in de woonkamer van de stoker is de luchtkwaliteit slecht.

Geen wettelijke regeling

Vaak hebben buren last van de rook die uit de schoorsteen van de verbrander komt. Ventilatiesystemen en andere filters houden de schadelijke stoffen niet tegen. Vervelend, want je buren hebben dan niet de lusten, maar wel de lasten. Bij nieuwe woningen met mechanische ventilatie wordt de rook zelfs naar binnen gezogen.

Helaas kunnen mensen die last hebben van de houtrook van hun buren hier weinig of niets tegen beginnen. Er is namelijk in de wet niets direct geregeld over overlast van een houtkachel. En dan ben je overgeleverd aan de redelijkheid van je buren of de welwillendheid van de Gemeente. Als die buren erg gesteld zijn op het gezellige knisperende haardvuur, riskeer je een conflict.
Gezelligheid gaat vaak boven gezondheid. Paasvuren, vreugdevuren, vuurwerk, vuurkorven, BBQ, tuinhaarden, rokende banden enz. Alles wat gezellig is, is gezond. Ook de  sigaar of de sigaret van opa weet u het nog…..

Ongezond

Het RIVM concludeert in een onderzoek dat er bij de verbranding van hout veel fijnstof vrijkomt. Fijnstof is erg ongezond en kan kanker veroorzaken. Daarnaast bevat houtrook veel andere giftige gassen.

Het probleem is dat er voor de uitstoot van deze stoffen wel een norm is, maar dat deze altijd als een gemiddelde per 24 uur gemeten wordt. Alleen als de concentratie van deze stoffen 24 uur boven het gemiddelde is, wordt de norm overschreden. En die metingen gebeuren natuurlijk niet bij de betreffende woning.
Fijnstof waardes van 200 zijn normaal bij houtkachels terwijl 50 het maximum is en het W.H.O. slechts 25 aanhoudt.

Met houtrook is het zo dat er meestal maar een paar uurtjes op een avond gestookt wordt en dat gedurende die periode er een heel hoge concentratie is. Gemiddeld over 24 uur wordt er dan geen norm overschreden.
Je zal maar een buur hebben die 24 uur lang stookt en dat worden er steeds meer.

Lokaal probleem

De landelijke overheid regelt dus niks tegen deze vorm van overlast. Het is een probleem dat mensen met hun buren op moeten lossen, of via hun eigen gemeente. Als je last hebt van houtrook, ben je aangewezen op de welwillendheid van je buren. Mogelijk kan je samen met de gemeente tot een oplossing komen.

Lange pijp

Een mogelijke oplossing kan zijn dat je buren een lange pijp op hun schoorsteen zetten. Hierdoor wordt de rook hoger in de lucht geblazen. De schadelijke gassen en de fijnstof worden dan over een groter gebied verspreid, wat de concentratie lager maakt.
Dat werkt in de praktijk niet, want de rook slaat naar beneden en verspreidt zich rondom de huizen. Vandaar dat er vaak in woonwijken waar gestookt wordt een benauwde rooklucht hangt.

Meer informatie op:

Stichting Houtrookvrij
RIVM: Vraag en antwoord houtrook

Ach ja al jarenlang wordt gezegd dat fijnstof (uit houtrook) zeer slecht is voor de gezondheid. Voor al die zich verschuilen achter de fabriek, vliegtuigen, verkeer enz. vraag ik: Wat kan er gemist worden??
Uw open haard/vuurkorf of moet de industrie of het verkeer stoppen???
Laten we dan maatregelen nemen om het fijnstof uit houtrook te verminderen en net als alle andere vervuilers belasting betalen. Niemand hoeft in de stank van een ander te zitten, omdat gezelligheid belangrijker is dan gezondheid. Iedereen heeft recht op schone lucht in zijn of haar woonomgeving.