Spiritus op de barbecue: drie gewonden

Spiritus op de barbecue: drie gewonden(Wij stoken net zo goed als wij BBknoeien)

Drie mensen zijn gewond geraakt tijdens een barbecue met vrienden op het strand bij Scheveningen, doordat iemand spiritus op de barbecue gooide. Dat veroorzaakte een steekvlam. Een van de gewonden is er ernstig aan toe.

Hij is met tweede- en derdegraads brandwonden aan borst en gezicht naar een brandwondencentrum in Rotterdam gebracht.

Volgens de brandweer gaat een andere gewonde naar een ziekenhuis in Den Haag met tweede- en derdegraads brandwonden aan arm en borst. De derde raakte lichtgewond aan het hoofd.

Traumahelikopter
Het ongeluk gebeurde aan het Zuiderstrand, net ten zuiden van de haven van Scheveningen. Een traumahelikopter, twee ambulances en de brandweer gingen naar de plek toe. Vrienden die het ongeluk zagen gebeuren, krijgen slachtofferhulp.

Meer op rtlnieuws

Van de bbq naar het ziekenhuis?

Elke zonnige dag is het weer raak: zodra de barbecues uit de kast worden gehaald, vallen er gewonden. Met het mooie weer van vandaag kan het dus geen kwaad om wat tips te krijgen: hoe barbecue je veilig?

Afgelopen weekend raakten zeven mensen gewond door het barbecueën, onder wie drie kinderen. In heel 2014 werden er 120 mensen met brandwonden van het barbecueën opgenomen in een ziekenhuis. Veel ongelukken gebeuren omdat mensen onverantwoordelijk met vuur omgaan. Zeker als ze de barbecue – het liefst zo snel mogelijk – aan willen maken.

Hoe moet het dan wel?

  • zorg er altijd voor dat je barbecue op een stevige, vlakke ondergrond staat;
  • zet je barbecue uit de wind (eventueel met – op enige afstand van de vlammen – een windscherm);
  • doe voorzichtig met brandbare of loshangende kleding;
  • honden, katten en/of kinderen? Houd ze uit de buurt;
  • spuit geen aanmaakvloeistof op gloeiende kolen;
  • zet altijd een emmer water of zand in de buurt zodat je het vuur kunt doven.

Andere adviezen zijn afhankelijk van het type barbecue dat je hebt. Ga je als echte oerman (of -vrouw) aan de slag met houtskool, zweer je bij gas of kies je voor gemak met een elektrische barbecue?

Houtskool:

  • gebruik aanmaakblokjes. Nóóit spiritus, benzine of petroleum (hoe verleidelijk dat soms ook is);
  • neem de tijd, reken op minstens een half uur om de barbecue aan te steken;
  • gebruik briketten. Ze zorgen ervoor dat het vuur langer en gelijkmatiger brandt en veroorzaken geen vonken;
  • een lange lucifer is de veiligste manier om de barbecue aan te steken;
  • blaas niet in het vuur om het op te laten laaien. Gebruik een blaasbalg of waaier.
  • En blijf uit de schadelijke rook.

Gas:

  • ook een gasfles kan over de datum zijn, check dus even of hij nog goed is;
  • vervang de gasslang elke twee jaar, en controleer hem tussendoor regelmatig op gaatjes (bijvoorbeeld met zeepsop);
  • zet je gasfles nooit onder de barbecue, maar altijd ernaast;
  • vervang de drukregelaar van de gasfles elke vijf jaar;
  • zorg dat de slang goed is aangesloten, met slangtule en slangklemmen;
  • haal het deksel van de barbecue voordat je hem aansteekt;
  • steek de barbecue aan als je het gas opendraait.

Elektrisch:

  • kijk uit met water. Zet je barbecue nooit in de buurt daarvan en let ook op als het regent;
  • check het warmte-element: is het niet versleten of roestig?;
  • zorg ervoor dat het snoer van de barbecue niet om de barbecue heen is gewikkeld, maar dat het van de hitte afloopt;
  • leg het snoer niet op een plek waar mensen lopen en zorg ervoor dat het echt op de grond ligt (hoe hoger het hangt, hoe groter de kans dat mensen erover vallen en de barbecue meetrekken).

Hoe sneller je een barbecue schoonmaakt, hoe makkelijker het gaat. Toch? Niet doen, zeggen deskundigen. Dek houtskool af met zand, draai de gaskraan dicht of haal de stekker uit het stopcontact. En wacht dan tot hij is afgekoeld voordat je hem verplaatst of schoon gaat maken.

Bronnen: Veiligheid.nl, Brandweer.nl en Bbqcentrale.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.