Uw mening over Houtrook.

Uw mening over houtrook telt.
Zwijgen is lood en spreken is goud, want het gaat om uw gezondheid, waar veel Gemeenten slordig mee omgegaan.
Heeft u last of hinder van houtrook, dan verzoeken wij u dat op deze website te melden.

Stank woonwijkenGraag vermelden wat voor overlast of hinder u ondervindt en in welke Gemeente u woont.
Uw reactie helpt ons om een goed overzicht te krijgen, dat wij kunnen gebruiken in onze contacten met politici en ambtenaren.

Veel mensen hebben overlast, maar willen geen klacht indienen om de goede vrede in de buurt te bewaren. Dat is een logische gedachte, maar als het om uw gezondheid gaat……  Het liefst horen wij van u ook in welke straat of welke buurt de overlast plaats vindt. Aan de onderkant van deze pagina kunt u uw tekst plaatsen.

 

Het is ons bekend dat het stoken van hout bij sommigeHanden voor gezicht buren nogal gevoelig ligt. De stoker is vaak, overigens ten onrechte, van mening, dat  het stoken met een houtkachel milieuvriendelijk zou zijn en dat men recht heeft om met hout te stoken. Een goed gesprek kan veel doen, maar vaak is dat niet genoeg. Dus hoe meer reacties wij krijgen hoe beter we ons standpunt kunnen verwezenlijken.

 

mening

 

 

Wilt u een bericht plaatsen, dat kan onderaan deze pagina.

 

 

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden

 1. Milsbeek, om 1.35 u. Het was de hele dag heerlijkweer en toch hebben we nu de ramen potdicht, kunnen niet slapen vanwege een penetrante brandlucht. Is dit nu een houtkachel of open haard? Is er ergens brand uitgebroken? Een van de buren meende vanavond wel dat ie een en ander moest verbranden in een vuurton (!). Onze hele tuin stond blauw van de rook…. Is dat wat we nog steeds ruiken? Het is een scherpe lucht, het slaat meteen op de luchtwegen.

 2. moet je nagaan , een auto heeft diverse filters om vervuilde lucht te zuiveren voor de motor, tja, want die heeft natuurlijk WEL RECHT OP SCHONE LUCHT , maar een mens is op aarde om volledig inwendig te laten vergassen en vervuilen, want wat stelt een mens nu helemaal voor hè, niets toch!?
  nee alle machines moeten optimaal beschermd worden tegen alle mogelijke vervuiling van buiten, wij kunnen wegteren van de overheid, slappe klootloze hap, geen enkele daadkracht, nee , eerst tientallen jaren allerlei nutteloze onderzoeken doen, om vervolgens tot de conclusie te komen, dat houtrook onmiddelijk verboden moet worden daar het zeer kankerverwekkend blijkt te zijn. Wij weten het, alleen zij nog niet.

 3. In de wijk Overhees in Soest hebben wij zeer veel overlast van vuurkorven, houtkachels en stinkende terrashaarden. Ook houtskoolbarbecues zouden verboden moeten worden. Een barbecue op gas geeft veel minder overlast. ‘s Avonds lekker de ramen open na een warme dag of lekker buiten zitten, kan hier maar zelden, omdat er in de buurt altijd wel iemand is, die zo’n stinkend ding aansteekt. Dan moeten de ramen dicht en lig je vervolgens de hele nacht te zweten in je bed. Omdat wij luchtverwarming hebben, komt de stank ondanks de gesloten ramen gewoon binnen.
  Laatst kwamen we in de avond naar huis. Toen we de wijk binnenreden, sloeg de smerige rookwalm als een stinkende kankerverwekkende deken over ons heen. De hele wijk stinkt! Aangezien deze rookwalmen en stank ook zeer schadelijk zijn voor de volksgezondheid vind ik het onbegrijpelijk dat vuurkorven, terrashaarden en houtkachels niet landelijk bij wet verboden worden. De regering heeft het steeds over het milieu, maar dat is blijkbaar vooral om de burgers geld uit de zak te kloppen.

  • Helemaal mee eens.
   Het maakt niet meer uit in welke woonplaats je woont.
   Vroeger was vooral de winterperiode veel stank en fijnstof, maar tegenwoordig met de BBQ hype en vuurkorf verslavingen het hele jaar door stank.

   Na een warme dag of als het is een koele zomeravond wordt je bestookt met de rookwolken van je buurman.
   En vaak zie je dat de houtstoker (vaak ook afvalhout) binnengaat zitten om naar de vlammetjes te kijken.

   En jij kan alles potdicht doen.

   Zorgen over asbest en roken terecht, maar de burger beschermen tegen de grootste FIJNSTOF verspreider HOUTROOK 0,0.
   Dat moeten de mensen maar zelf uitzoeken zegt de VVD.

   • aan de vvd hebben we op milieugebied helemaal niets, alleen pvda en groenlinks of beter andersom, hebben er een beetje aandacht voor .
    de vvd denkt alleen maar in euro’s , maar ook aan veiligheid en dat is ook belangrijk , dat maakt het zo lastig kiezen voor mensen.
    volksgezondheid, milieu en veiligheid samen zouden mijn stem krijgen, maar het is vaak het een of het ander, dan kies je natuurlijk voor volksgezondheid en milieu. Maar ze hangen maar in het pluche zakken te vullen en wentelen het vaak af op europa, ok, maar je kunt toch gidsland zijn en vooroplopen met je wetten tegen houtrook en alle andere vervuiling van scooters , etc. de volgt de rest later maar. Scooters en snorfiets en brommers hadden allang verboden moeten worden en de auto zoveel mogelijk terugdringen in gebruik met allerlei maatregelen als rekeningrijden en de toegangen tot de stad voorzien van een soort tolpoorten, betaalkantoren, waar je flink moet afreken als je de stad in wilt voor een flutreden, zoals nu schering en inslag is. Dan betaal je maar €25,- per keer, moet je eens opletten hoeveel mensen er opeens WEL BLIJKEN TE KUNNEN FIETSEN NAAR DE STAD, luie zakken.

  • beste Anita, helemaal eens met je verhaal. De ggd ‘s en longfonds, hartstichting zouden met grote regelmaat moeten waarschuwen via de NOS ed dat houtrook vele malen schadelijker is dan sigaretten roken , ook als je op afstand meerookt. Wij hebben aan één woord genoeg, maar het domme stookvolk heeft het gemiddelde bewustzijn van een regenworm , dus dat heeft meer prikkels van buitenaf nodig. Hoe vaker houtrook negatief in het grote! nieuws is, hoe beter.
   Weet niet of je in koop of huurhuis woont, maar als je in huurhuis woont , zou je ook nog je wijk steeds negatief in het nieuws kunnen brengen , dat het een vreselijke stinkwijk is waar niet moet wonen, dan zakken de huizenprijzen na een tijdje misschien en gaat men dán nadenken over stoppen met stoken, financieel nadeel werkt soms ook. Volgens mij is er ook informatieplicht naar makelaars toe en van makelaars naar kopers over de wijk, rookwijk.
   De wijk Overhees in Soest is een houtstookwijk een stinkwijk waar je geen huis moet kopen. Zo, als je nu overhees googeld , lees je dit.

 4. je kunt ook vrijwel nergens meer houtrookvrij wonen, óveral wordt tegenwoordig gestookt, dom kuddegedrag, men stookt elkaar op met verjaardagen om ook zo’n crematorium te kopen en de buurt te vergassen.
  Geloof dat het op texel, waait er veel, ook niet best gesteld is. Waar moet je heen? Frank? of Jos M.?
  Het is ook een generatieprobleem, de huidige verwende dertigers en twintigers die nooit een keer ‘ nee’ hebben gehoord van hun ouders, alles mag.
  De oudere generatie houdt meer rekening met anderen. Opvoeding, anders komen we nooit tot een betere wereld. Wat je ziet lopen aan vleesgeworden domheid op straat is om te huilen. En juist die generatie heeft strenge wetten en verboden nodig, die zullen nooit meewerken uit zichzelf.
  Denk dat er veel rookgedupeerden rondlopen met moordneigingen.
  Misschien houtrookvrije woonwijken oprichten met schriftelijk vastgelegde afspraken, nooit te stoken. daar zullen de huizenprijzen exploderen.

  • Texel heb je vakantie huisje met natuurlijk een giga Open Haard.

   Je hebt helemaal gelijk er gaat geen dag meer voorbij zonder de stank van de fikkiestokers.

   We vinden het heel normaal al die stank en rook als het maar van houtstoken komt. Als het van de boer komt is het opeens FIJNSTOF waar je ziek van kan worden.
   JISKEFIK op en top.

   En rookvrije woonwijken dat vinden we onzin net als Johan over zijn peuk.

   Ik rook gezond.

   De longkanker komt door heel iets anders hoor………….

   • daar zeg je wat, rokers zijn verslaafd en lullen dan alles in hun ogen recht , wat voor ons krom blijft.
    je bent al lekker cynisch geworden frank, ik geloof er ook niet meer in, geen vertrouwen in overheid, politie etc meer.
    overheid is door in gebreke te blijven om geen verboden in te stellen eigenlijk medeplichtig aan massamoord , vele onschuldige niet rokende en méérokende burgers worden zo jaren van hun leven afgenomen en gaan jaren eerder dood met verkankerde longen en hart en vaatproblemen.
    economie voor alles, ja liever een berg geld op de bank dan een gezond lichaam vindt de overheid.
    Alsof je van geld gelukkig wordt ipv een goede gezondheid.
    ik zal je zeggen, al betaalde mijn buurman mij €1000,- per avond om te mogen stoken, no way , echt niet, al was het €10.000,- of meer, onze gezondheid is niet met geld te compenseren. Weinigen beseffen dat.
    en inderdaad op Texel hebben veel bungalows vooral van Landal zo’n ******haard , je krijgt er tenslotte kanker van.

 5. je kunt ook vrijwel nergens meer houtrookvrij wonen, óveral wordt tegenwoordig gestookt, dom kuddegedrag, men stookt elkaar op met verjaardagen om ook zo’n crematorium te kopen en de buurt te vergassen.
  Geloof dat het op texel, waait er veel, ook niet best gesteld is. Waar moet je heen? Frank? of Jos M.?
  Het is ook een generatieprobleem, de huidige verwende dertigers en twintigers die nooit een keer ‘ nee’ hebben gehoord van hun ouders, alles mag.
  De oudere generatie houdt meer rekening met anderen. Opvoeding, anders komen we nooit tot een betere wereld. Wat je ziet lopen aan vleesgeworden domheid op straat is om te huilen. En juist die generatie heeft strenge wetten en verboden nodig, die zullen nooit meewerken uit zichzelf.
  Denk dat er veel rookgedupeerden rondlopen met moordneigingen.

 6. niemand hoeft akkoord te gaan met het veelgehoorde verzoek , ” dan sluit je toch gewoon je ramen en deuren” , dat is de grootste onzin die er bestaat, die zijn rijp voor een container tokkiewijk, als ze dat tegen je zeggen. Nooit doen, maar de politie bellen, stank en meerookoverlast, keer op keer en dossier van aanleggen, veel filmen en foto’s van de criminele daad maken en liefst ook op internet zetten. Zelf zitten ze UIT DE ROOK. en laten het gif , het afval JOUW KANT OPWAAIEN, KAN HET NÓG ASOCIALER?!!!
  En nog iets, wie koopt er nu een huis naast stokers?! dus de waarde van je huis keldert ook nog eens.
  Gewoon de stokers met deze gegevens in de hand de wijk , straat uitwerken, samen met de rest van de straat.

  • Hoi Piet, JAn,

   In een straat zijn tegenwoordig meer houtstokers dan niet houtstokers.
   Dan stijgt de waarde van je huis. BRON Makelaars NVM

 7. ps
  een individuele rechtzaak heeft geen zin, omdat het huidige rechtssysteem door en door verrot is en partijdig. Men is op de hand van de overlastgever , omdat rechters gewoon de buikspreekpoppen van de overheid zijn , marionetten, die de wet uitvoeren zonder zelf eens kritisch uit te spreken hoe krom de huidige wetgeving is. Gelukkig ademen ze zelf ook de vervullde gifrook in die tegenwoordig overal aanwezig is, ook hun kinderen en dan nog durven ze zich niet uit te spreken voor een verbod, ze hebben toch ook vrijheid van meningsuitting?! vanuit prive situatie in ieder geval.
  Men mag nu ongestraft andermans gezondheid beschadigen, noem het gewoon het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met toestemming van de regering!
  Als vaststaat hoe giftig houtrook gemiddeld! is, kun je toch gevoegelijk aannemen dat het inademen ervan dus altijd schadelijk is, dan zou er toch geen oorzakelijk verband bewezen moeten worden, vind ik tenminste. Houtrook zit vol kankerverwekkende stoffen, dus is per definitie al schadelijk voor je gezondheid. Niks bewijs het maar, de feiten liggen er al. Ik raad echt iedereen die last heeft van houtrook , zélf maatregelen te treffen om deze in mijn ogen criminele overlastgevers een koekje van eigen deeg te geven, er zijn genoeg legale mogelijkheden , zonder geweld. Accepteer nooit andermans houtrook, sluit geen ramen etc, maar bel de politie dan maar als de rook naar binnen waait of je kan niet buiten zitten, doe aangifte van lichamelijke mishandeling!! echt, de definitie van lichamelijke mishandeling is ruim te nemen en waarom zou mishandeling direct zichtbaar moeten zijn, het is een het toebrengen van geweld op de longen en ademhalingswegen en noem je klachten, daar kunnen ze niet omheen.
  Dat zou iedereen moeten doen, massaal aangifte doen van toebrengen lichamelijk letsel door buren. Let maar op, gaat het balletje rollen. Stooktuig moet je hard aanpakken.

  • Fijnstof we zijn er gek op.

   Fijnstof rubber.

   Beste Piet,

   We leven in een maatschappij vol fijnstof.
   De meeste mensen weten niet wat fijnstof inhoudt.
   Letterlijk FIJN stof denken velen.
   Hier twee voorbeelden.

 8. het gaat om het recht op schone lucht, net zoals we ook geen vervuild water accepteren door toedoen buren. Is lucht minder belangrijk dan schoon drinkwater, de fijnstofdeeltjes komen in je bloedbaan via de longen en in je hersens etc terecht, ONACCEPTABEL, dat je anno 2017 met het huidige milieuprobleem nog opzettelijk onze lucht mag vervuilen, met die achterlijke tokkie ***vuurkorven en ****tuinhaarden, dit is geen vloeken, maar een letterlijke benaming voor deze vervuilers die kanker tot gevolg hebben. Het is té idioot voor woorden , dat in dit land toegestaan word, dat buren willens en wetens andermans zuurstof, adem, levenslucht mogen vervuilen.
  Wat hebben we een kutland , waar overlastgevers altijd aan het langste eind trekken. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, verbieden die zooi!
  Hoe lang heeft het niet geduurd voordat er maatregelen en verboden kwamen tegen asbest, terwijl al jaren bekend was dat asbest zeer kankerverwekkend is, vele doden later , als het kalf verdronken is, wordt er wat aan gedaan, zo gaat het nu ook met houtrook. Ik denk dat alle gedupeerders en slachtoffers zich moeten verenigen en een verbod gezamelijk moeten afdwingen bij de hoogste rechter. Samen sta je sterk, als iedereen die overlast heeft zich kan aanmelden voor een megarechtzaak met alle bewijzen die er zijn, longartsen als getuigen , specialisten. etc, dan maken we kans op een snel verbod.
  Nu weer met die megastallen in Brabant waar omwonenden allerlei gezondheidsschade hebben opgelopen! in wat voor land leven we! bananenrepubliek.

 9. van Geffen

  Wij zitten tussen 2 buren in die een houtkachel hebben en stoken.
  De hele bovenverdieping (slaapkamers) stinken naar rook.
  Prikkende ogen, hoofdpijn en misselijkheid.
  De rook van zijn schoorsteen gaat niet ver genoeg omhoog, maar gaat door de openstaande slaapkamerramen direct bij ons naar binnen.
  Het is niet te harde.

 10. Er staat altijd een houtkachel te branden bij een woning ter hoogte van hazelaarstraat 4-12 in den Haag. er g vervelend want dit ruik ik dus de hele dag en avond/nacht.
  Veel mensen vinden een houtkachel gezellig en vinden het zelfs lekker ruiken. Ik snap daar helemaal niets van. Kennelijk zijn ze zich niet bewust van hoe giftig de rook is.

 11. Nu het mooi weer is en je lekker ‘s avonds buiten zou kunnen zitten, worden we naar binnen gejaagd doordat in onze naaste omgeving houtkachels worden gestookt. De woon en slaapkamer wordt vergeven van de rooklucht. Een gesprek haalt niets uit dat hebben de buren al gedaan. Het verbaast ons dat het is toegestaan om zoveel fijnstof de lucht in te laten gaan. De vensterbanken zijn roet zwart en ik word misselijk, benauwd, duizelig en een knallende hoofdpijn.
  Wij wonen in de gemeente Borger-Odoorn

 12. n.a.van.staveren

  er zijn goede oplossingen zoals ESF rookgas filters die verwijderen de rook de geur en het fijnstof.

  • Dat wordt al jaren beweerd, maar de praktijk is heel anders.
   Zelfs met filter is de uitstoot van PM2,5 enorm groot.
   Ultra fijnstof dringt diep in het lichaam door en veroorzaakt HARTFALEN EN BEROERTES.
   Kijk maar eens naar de TV filmpjes. Mijn vader is overleden aan hartfalen, mijn vader heeft een tumor enz. En toeval of niet de houtkachel of open haard zie je dan in de kamer staan.
   Nee, deze is gezond hoor.
   Houtkachels worden ook milieuvriendelijk genoemd.
   Ook zo’n fabel.
   Reclame Code Commissie verbied deze term.
   Houtstoken is gewoon niet gewenst in WOONWIJKEN.
   We leven niet meer in de oertijd.
   Filters raken verstopt of worden uitgezet.
   Gaat u maar in de winter door een wijk lopen en ruik de houtrooklucht.
   Filters hebben geen zin. Stookverboden wel.
   Filters mogen als het aan ons ligt verplicht worden.
   Net als verplicht vegen zoals in Duitsland.
   Voldoe je niet mag je niet stoken.
   Een stap in de goede richting.
   Net als de heilig sigaret.
   Door het filter werd deze light genoemd… 😉
   Bij verbranding komen er altijd gevaarlijke stoffen vrij.

   Wij stoken hout voor het milieu.

   Zo nu gaan we naar Bali toe met het vliegtuig…………

   Groet dr. Frank

 13. Na een dagje 30 gr. zette ik het slaapkamerraam wagenwijd open, beetje verkoeling… vannacht om ca. 3.00 uur werd ik wakker door een zeer penetrante houtrooklucht. Niet mee kunnen slapen tot nu, het is nu half zes, want de lucht zit in het hele huis. Dan vraag je je toch af, na zo’n warme, benauwde dag…
  Het is als het frisser is al erg met houtstoken hier in Milsbeek (Gem. Gennep) , iedereen heeft 👿 een open haard en de tuinen liggen vol met haardhout. De laatste tijd nog meer omdat kappen vergunningsvrij is geworden en iedereen maar raak kapt. Het mes snijdt aan twee kanten: eerst alle bomen tegen de vlakte en daarna gaan ze de open haard in.

 14. Wij wonen in Wateren (Dr.) achter camping de Blauwe Lantaarn. Geregeld hebben wij en ook onze buren, last van de houtkachels op de camping. Er zijn daar mensen die zeer slecht hout, zoals geïmpregneerd oud schuttinghout stoken. Als wij ‘s avonds naar bed willen kan het maar zo zijn dat de hele slaapkamer naar rook stinkt. Ook als wij dan ‘s nachts wakker worden ruikt het nog steeds naar rook. Als het heel erg is ruiken wij het al in de kamer, terwijl wij alles dicht hebben, omdat het onder de slaapkamerdeur door komt. In toenemende mate krijgen wij last van hoestprikkels, hoofdpijn en misselijkheid. We hebben onze buren, de campingeigenaren gemaild met het verzoek samen om de tafel te gaan zitten om te kijken hoe we dit probleem kunnen aanpakken. Daar werd niet op gereageerd. We hebben tot 3 x toe gebeld op het moment dat de overlast groot was. Ze zeiden te zullen gaan kijken en vervolgens hoorden we nooit meer iets. Onze mail hadden ze niet gezien zeiden ze. De laatste keer dat we belden werd ons te verstaan gegeven dat wij niet meer dit nummer mogen bellen en dat ze er niets aan het probleem kunnen doen. Wij zijn hun enige achterburen. Daarnaast hebben ze ook nog buren aan de zijkant van de ca ping die hier net zo veel last van hebben als wij. We hebben nu besloten de gemeente om handhaving te vragen (het gaat m.n. om illegale permanente bewoners, die hun caravans verwarmen middels houtkachels. Ook gaan we de GGD contacten. We zijn alleen bang dat dit een langlopend verhaal gaat worden omdat de gemeente Westerveld meer verdient aan een camping dan aan bewoners (is ons verteld door een vroegere burgemeester).

 15. Onze buren in Eindhoven zijn ook zo fijn aan de lottistraat.
  Schoorsteen van mobiele kachel staat nog geen 3 meter van ons slaapkamerraam op eerste verdieping.
  Met alle ramen hermetisch dicht, ruik je het flink in de slaapkamer. 👿

  Dus zelf hebben ze geen last om kanker te krijgen, maar de buren mogen lekker vroeg sterven.

  Bedankt buren!!!

 16. Ook vanavond is de houtkachel bij onze ‘ onruststoker ‘ halverwege de straat Schooldijk in VEENOORD ( Dr) weer volop in bedrijf. Penetrante houtrooklucht in de straat, ook hier in huis is de penetrante lucht goed te ruiken ondanks goed gesloten ramen en deuren. Buiten is het windstil op het moment maar dat mag de pret blijkbaar niet drukken…
  Ik hoop dat de aangekondigde uitzending van de Rijdende Rechter over het houtkachelprobleem binnenkort menig rookgordijn mag oplossen.

  WIj kunnen onze woning pas na middernacht luchten als bewuste familie naar bed is gegaan.. 🙁

  Tjerk P.

 17. In Assen-Marsdijk stoken de buren regelmatig gedurende het hele jaar ‘s avonds en vooral in het weekend in de tuin hout in de houtkachel of de vuurschaal. De houtkachel staat zes meter vanaf de gezamenlijke schutting.

  Een andere bewoner in ons huizenrijtje en ikzelf hebben astma.

  Ik ben benauwd en moet hoesten, tijdens de nacht de hele tijd. Mijn nachtrust lijdt er dus ook onder. Zelfs een dubbele dosis Flixotide (longpufjes) helpt onvoldoende.

  Zodra de buren thuis zijn en weer gaan stoken, kan ik niet in mijn eigen tuin werken of zitten. Ik moet steeds afstemmen op het gedrag van de buren. Dat geeft enorme stress en daardoor heb ik zelfs hartklachten ontwikkeld. De houtrook is extra schadelijk voor mensen met hartklachten. In de buurt wonen veel kleine kindjes en voor hen is de houtrook ook zeer schadelijk.

  Zijn de buren een keer van huis, dan kan ik pas (letterlijk en figuurlijk) rustig ademen en lekker buiten zitten. Dan pas voel ik me op m’n gemak in mijn eigen huis en tuin.

  Daarbij komt, dat er vanaf de A28 ook veel fijn stof de wijk in waait. De overheid heeft bepaald dat er 130 km/uur gereden kan worden. De wijk Pittelo ligt nog dichter bij de A28.

 18. Net weer heel snel alle kieren en gaten in het huis dichtgemaakt! Het is prachtig weer, heerlijk zonnetje, maar de buren -met hun batterij zonnepanelen op het dak – zijn de houtkachel weer aan het opstoken! 😥

 19. Wat een afschuwelijke toestand anno 2017 in de vroege morgen ruik ik die houtkachel al in mijn slaapkamer continu gebruik 24 uur per dag staat hij aan hoge pijp prachtig maar de stank blijft zeer slecht voor de gezondheid maak mij ernstige zorgen over mezelf mijn woongenot is naar de bliksem woonde hier heerlijk nu niet meer valt niet met deze buren te praten houden zich niet aan de afspraken
  Den Haag lanceer onmiddellijk een totaal verbod op houtkachels ik denk dat er anders een burger oorlog van komt……..

 20. Maastricht Oud Caberg Pergamijndonk. Rookoverlast en stankoverlast door het stoken van bv pallethout en afvalhout in allesbrander.

 21. Theo.
  Ook wij hebben verschrikkelijk veel problemen met een huis dat op Dullert in Huissen Gem. Lingewaard, de lucht vervuilt, vooral om dat ik COPD heb ben ik erg weinig buiten als dat ding weer aanstaat.
  De gemeente doet er weinig aan.

 22. Het is toch van de zotte dat een overheid hier totaal niets mee doet !
  Ieder jaar word de burger wel verplicht om de uitstoot van zijn wagen te laten meten
  maar dat diezelfde burger zijn woonomgeving aan het vergiftigen is kan zomaar.
  Er word dus heel duidelijk met twee maten gemeten door de overheden.
  De uitstoot van vergiftigende kachels en open haarden kan onverminderd voortduren
  maar ooohh weee als toch de uitstoot van de auto ietsje teveel is: AFKEUR !
  Er zou veel meer gehandhaafd moeten worden op de stookinstallatie en het stookgedrag.
  Een soort van APK op de hout/kolen/stookinrichting en een keurmerk op brandstoffen.
  Bij overtreding zou er corrigerend opgetreden moeten worden door gemeenten.
  Ik heb de indruk dat de overheid bang is om de stokende burgers tegen zich te vinden.
  Tal van milieuwetten en regels maar de ergste overlast blijft angstvallig buiten beeld.
  Een sporadisch druppelend kraantje aanpakken maar de grote dikke straal maar laten stromen.
  Tot slot nog een tip voor de mensen die, net als ik, overlast hebben van stookburen:
  Probeer 1, of meerdere, flinke (industriële) ventilator(s) zo te plaatsen buiten dat de overlast
  veroorzakende stokers hun eigen rook terugkrijgen. Niets meer of minder, enkel HUN EIGEN ROOK.
  Dergelijke ventilatoren kunnen evt. op zonne-energie draaien ook natuurlijk.
  Ik besef dat het van de gekke is dat wij als overlast-slachtoffers in de buidel moeten
  tasten maar het lijkt vooralsnog de enige oplossing omdat ‘de wet’ ons niet gaat helpen
  Zo’n ventilator heeft het effect van ‘stokers een spiegel voorhouden’, door ze in HUN EIGEN
  ROOK te zetten !

 23. Beste gedupeerden van houtrook,

  Wij kregen een bericht, dat wellicht kan helpen uw probleem met de houtrook meer bekend te maken en misschien zelfs op te lossen.

  SBS 6 wil met de Rijdende Rechter een thema Houtrook maken.

  Ik heb beloofd een aantal slachtoffers te benaderen om te zien wie er aan een dergelijk programma wil meewerken.

  Met een deelname aan dit programma is er een goede kans dat de Houtrook problemen in uw omgeving worden verminderd of helemaal worden opgelost.

  Dat zou best eens iets voor u kunnen zijn.

  Ik hoor graag van u als u aan een dergelijk programma wilt meewerken.

  Wilt u ons dan uw telefoonnummer en woonplaats doorgeven?

  De programmamakers nemen dan contact met u op om met u te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

  Hartelijke groeten

  Jos Merks

  info@houtrook.nl

 24. Willeke Hartog

  Woonplaats Den Hoorn (gemeente Midden Delfland)
  We wonen al 22 jaar in dit dorp. Nooit last gehad van houtrook tot ruim een jaar geleden. Er zijn hier en daar nieuwe buren komen wonen met een houtkachel, het worden er steeds meer. Soms krijg ik het er benauwd van, we willen liever niet klagen bij de buren. Nu de buren pal naast ons ook een houtkachel hebben, moeten we regelmatig de ventilatieroosters dichtdoen en is het niet fijn om buiten te zijn.
  De gemeente heeft een paar weken geleden een stookwijzer https://www.middendelfland.nl/voor-inwoners/voorkom-stookoverlast_43212 gepubliceerd, maar dat helpt niets.
  Ik zou graag willen dat het stoken van hout wordt verboden of dat fijnstof-filters op een houtkachel verplicht worden. Het is toch te gek voor woorden, dat auto’s aan strenge fijnstof-normen moeten voldoen, en dat houtkachels de grootste bijdrage leveren aan fijnstof.
  Graag actie en handhaving van de fijnstof-normen!!

 25. Ja hoor, het is weer zover. Utrecht Hoogstraat. Een walm van verbrande troep. Ik vermoed plastic en ander ongeschikt materiaal. Zeker geen zuiver hout. Ramen maar weer dichthouden. Niet dat het veel uitmaakt.
  Wie? Onmogelijk te achterhalen. Het kan overal vandaan komen. Het wemelt van die gifovens in de omgeving.
  veel afvoerkanalen zijn verborgen en voor het oog niet zichtbaar. Je kan er dus werkelijk geen zak tegen doen. Niets. Je weet niet waar het vandaan komt.

  Frustratie maar weer inslikken. Knop maar weer zien om te draaien. En maar weer lekker ongewild een avondje gif inademen.
  Ga zo door overheid. Lekker negeren. Vooral kiezers winnen en vooral niet de problemen durven aanpakken.

  Dit probleem lost zich niet op. Never nooit. Niet met die aanfluiting van een ‘toolkit’ waar de gemiddelde ‘stoker’ nog nooit van gehoord heeft. Niet met, mocht je de strijd willen aangaan, een ingewikkeld zwaar ontmoedigend multi-stappenplan tegen overlast, waarvan de meest doorgewinterde marinier nog gaat janken. Wat een lachwekkende ‘aanpak’. Alles alleen maar voor de bühne.

  Ik blijf het onbegrijpelijk vinden. O-N-B-E-G-R-I-J-P-E-L-I-J-K.

 26. Smerige stank van open haard van de buren. Deze personen stookt volgens mij afvalhout . Wanneer wordt er nu eindelijk eens wat aan gedaan?
  Hebben ze het over het milieu😞

 27. Cavaleriepad Gorinchem.

  Rookoverlast door stokende buren. In de avond kunnen de ramen regelmatig niet open vanwege de stank.

 28. Fam.Schoutrop

  Onze buren hebben een buiten openhaard onder een terras. Hier wordt vaak bijna dagelijks op gestookt. De rook slaat neer en stinkt We wonen op een gesloten erf en de rook kan niet wegwaaien. Dus ramen en deuren dicht houden en niet meer ventileren. In de zomer wordt er ook gestookt. We kunnen daardoor niet meer in de tuin zitten of werken. Diverse gesprekken gehad met buren, milieuambtenaar en wijkagent. Dit levert allemaal niets op. Buren stoken gezellig verder. Ik wordt er wanhopig van. Wat nu?

 29. Zeewolde-zuid. Gasaansluiting verwijderen en vervolgens via de houtkachel het huis verwarmen. Lekker goedkoop toch? Er is altijd wel ergens sloophout te vinden. Maar lekker voor de buren is het niet. Die kunnen na de slechte verbranding de restanten lekker inademen. Staan we ook nog de pelletkachels te promoten via milieusubsidies! In de praktijk betekend dat, de ramen sluiten en hopen op het draaien van de wind. Is niets tegen te doen. De houtstokers zien het probleem niet en wat ze doen in hun eigen huis moeten ze zelf weten. Ben altijd weer blij als het voorjaar wordt, kunnen de ramen en deuren weer open en niet alleen ivm de buitentemperatuur.

 30. Regelmatig, vooral bij windstil weer kunnen wij ons slaapkamerraam niet open laten wegens de rooklucht.
  Wij wonen in de wijk tussen de vaarten in Almere. Niet ver van ons vandaan liggen woonboten die heel lage pijpen hebben en waar je altijd houtrook ruikt.

 31. Lesley Hoppenbrouwers

  Hier in ‘s-Gravenpolder (Gemeente Borsele) ook bijna dagelijks last van de stank.
  En men stookt gewoon vrolijk door.

  Iedereen zou recht moeten hebben op schone lucht ongeacht de leefomgeving!

 32. Ook wij in Middelburg hebben er veel last hiervan, van twee kanten zelfs , een buurman heeft n allesbrander op n oud rookkanaal aangesloten dit stinkt zo erg dat de ramen dicht moeten, een gif brandlucht hangt in onze tuinen, de gemeente hoort het aan en doet vervolgens niets, ze kunnen niks doen omdat hier politiek gezien nog geen actie tegen ondernomen is. Erg triest

 33. MHM geileissen

  Hallo,

  Wij wonen in de Gemeente Maastricht en hebben regelmatig overlast van de kachel van een van onze buren.
  Hij stookt niet voor de gezelligheid maar omdat hij de kachel gewoon als verwarming gebruikt. Dit houd dus in dat er ook met mist, windstil weer en alle andere vormen van weer waar een kachel bij nodig is stookt.
  Wij niet alleen maar diverse andere buren hebben last, soms zelfs zo erg dat de ramen dicht moeten anders kun je niet gaan slapen van de verschrikkelijke stank. Ondanks dat er een hoge pijp is geplaatst blijft de overlast bestaan. Dit alles word verergerd omdat deze buurman midden tussen alle huizen in woont, en de buren rondom dus last hebben. gemeente doet hier verder niets aan.

 34. Ook wij hebben hinder van houtrook.
  Ik hoor nooit iets van millieu instandsies.

  • Helaas vinden milieu instanties houtstoken milieuvriendelijke, terwijl alle feiten de andere kant uit wijzen.
   Milieu Defensie vindt verkeer erger dan houtstoken.

 35. Wij wonen in Eemnes en de buren stoken van s’morgens 8.00 uur tot s’avonds 22.00 uur . Wij kunnen geen raam open zetten om ons huis te luchten . De gemeenten Eemnes doet hier niets aan , en de buren hebben er gewoon maling aan ze stoken nat hout , soms is de hele buurt in rook gehuld . En ook maken ze herrie want er wordt gehakt en gekloofd en met de moterzaag het hout in blokken gezaagd. Dat dit allemaal kan snap ik niet. Daar zouden ook eens regels voor moeten komen .

 36. Op de , overigens uitstekende site houtrook.nl, staat een ‘ overlastkaart ‘ waarop duidelijk is te zien hoe dramatisch de situatie in Nederland wat betreft ongewenste houtrookoverlast wel niet is !

  TIP: ook op de website MILIEUKLACHTEN.NL kunt u een overlastklacht achterlaten !

  De melding wordt vervolgens anoniem behandeld en alleen aan bevoegde instanties doorgegeven.

 37. Klagen heeft zin!!!!!!
  Gemeente Amersfoort komen regelmatig meldingen binnen.
  De meeste klagen niet of durven niet te klagen.
  Dus 25% is nog weinig.
  Vaak komen meldingen anoniem.
  De tijd dat je wordt bedreigd wegens klagen over houtrook is voorbij.
  Net als de sigaret van je collega.
  Dat was ook not done.
  Zie hoe we er nu over denken.

  BRON: http://www.ad.nl/amersfoort/wat-te-doen-met-overlast-houtrook~aa1e665d/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

  Van dit digitale panel heeft eenvijfde zelf een houtkachel of een houtgestookte open haard. Als het onderzoek representatief is, heeft 28 procent van de Amersfoorters weleens last van houtrook uit de buurt. Het grootste deel (72 procent) heeft hier nooit last van.

  De overlast van houtkachels ontstaat vooral in de wintermaanden, maar uit het onderzoek blijkt dat bijna eenzelfde percentage ook in de zomer overlast ervaart, maar dan van barbecues of vuurkorven. Het grootste deel van de ‘slachtoffers’ doet dan ramen en deuren dicht.

  Overigens zeggen de bezitters van houtkachels en haarden in meerderheid wel maatregelen te nemen om de overlast voor de buren te beperken. Zij stoken alleen als er voldoende wind is, gebruiken goed gedroogd en onbehandeld hout en vegen de schoorsteen regelmatig.

  Woordvoerder Sieta Koet van de raadsfractie van Amersfoort2014 zegt te zijn overvallen door de resultaten van het onderzoek. ,,Meer dan eenkwart ondervindt overlast”, zegt ze. ,,Dat is best veel. Met de resultaten van het AmersfoortPanel willen we een rondetafelgesprek gaan houden”, kondigt ze aan. ,,Daar kunnen raadsleden dan praten met deskundigen op dit gebied. Want er moet iets gebeuren.”

  Moeilijk
  Wat dat ‘iets’ is, weet Koet, die ook spreekt namens GroenLinks en ChristenUnie, nog niet. ,,In het verleden is al vaker gebleken dat het moeilijk is effectief op te treden tegen houtrookoverlast. Het is namelijk erg moeilijk objectief vast te stellen, wanneer er sprake is van overlast en wanneer niet.” Ook de schadelijk effecten zouden moeilijk rechtstreeks aanwijsbaar zijn.

  ,,Als je lokaal maatwerk wilt, zou je iets over stoken en overlast moeten opnemen in de algemene plaatselijke verordening (APV)”, denkt Koet hardop. ,,Maar dan moet je ook handhaven en wie draagt in dat geval de kosten?”

  Landelijk is de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bezig met nieuw beleid om houtrook te beteugelen. De zaak wordt in april besproken binnen het Platform Houtrookoverlast en Gezondheid. Sieta Koet denkt dat de raad er nog deze maand over spreekt.

 38. Utrecht Hoogstraat: vanmiddag een penetrante brandlucht. Leek alsof er meer dan alleen hout (al erg genoeg!) verbrand werd. Raam meteen gesloten. Nu, ben net thuis, nog steeds die verschrikkelijke zure ‘stoffige’ prikkende lucht in huis. Wil niets liever dan een raam openen voor wat frisse lucht maar durf het niet aan. Dit is Nederland anno 2017. Man, man, man … dat dit kan en mag is onbevattelijk.

  Waarom steekt de politiek de kop in het zand? Wat voor agenda wordt er gevoerd en met welk doel? Waarom worden de waarschuwingen van gezondheidsorganisaties genegeerd?

  • Veel mensen weten nog niet genoeg hoe schadelijk fijnstof is.

   Bewijzen genoeg dat fijnstof en andere schadelijker stoffen ernstige gezondheidsschade toe brengt zoals:
   Hartfalen, beroertes, longproblemen enz.

   De sigaret was ook gezellig en zelfs gezond in de jaren 60.

   Rokers vertelden dat ze het niets konden schelen, want oma werd ook 80 en rookte een pakje per dag.
   Zij dachten net als houtstokers ik word niet ziek. Nee een ander toch?

   Vergeten dat er talloze mensen het loodje leggen door fijnstof.
   Roken wel heel duidelijk de pijnlijke feiten zien we door het verlies van beroemdheden.

   De politiek weet inmiddels ook dat houtrook net zoveel fijnstof oplevert als het TOTALE verkeer.

   Maar het kost stemmen……….. dus doen we niets.

   Daarom zeggen wij altijd melden uw overlast aan politiek en GGD.

   Niets melden betekent nog jarenlang houtrook in uw kamer.

   Er komen er per jaar 30.000 kachels bij.

 39. Anoniem Groningen

  De nieuwe buren hebben regelmatig de vuurkorf aan, ook en juist in de winter. Achterburen hebben sinds kort een haard of houtkachel. Dus de roosters vaak dicht. En bedankt dat jullie de gezondheid van de buurt verpesten.. Aanspreken gaat niet makkelijk, ik wil niet de zeikerd van de buurt worden. Simpelweg verbieden, hoe moeilijk ook te handhaven, is de enige oplossing.

 40. Dagelijks last van houtrook. Of filteren of uit dat ding, ik hoef niet in andermans stank te zitten.

 41. Sinds enige tijd last van de houtkachel van de buren een paar huizen verderop. Deze wordt gebruikt ter vervanging van het gas. Bij oostenwind slaat de rook hier (en bij andere buren) het huis binnen. Gisteren gevraagd of er een oplossing gevonden kan worden maar werd afgepoeierd want het is hun keuze om dit te doen en ze zijn niet van plan weer gas te gaan stoken. Ik ben astmatisch en heb duidelijk ergere klachten. Ventilatie is dicht en zelfs afgetaped. Helaas nog steeds last. Ik vind het werkelijk ONVOORSTELBAAR dat dit allemaal zomaar kan in een land wat voorop loopt met milieuregels. Ook vind ik het een vreselijk idee te bedenken wat wij als gezin allemaal voor giftige troep inademen!
  Het wordt tijd om houtstook te verbieden en al helemaal in woonwijken, ook buiten in de zomer!

  Gemeente Tytsjerksteradiel Friesland

 42. Elke dag last van die gore lucht. Hele huis stinkt. Auto onder de zwarte roet. Gemeente goedereede stellendam

  • We wonen in VEENOORD ( Dr ) en dat ligt in de gemeente Emmen. Enige jaren geleden kwam onze buurman op het ‘ geweldige ‘ idee dat zijn woning verwarmen met slooppallets en gekregen hout toch voordeliger moest zijn dan dit via aardgas te doen. Op zijn schuurtje, 2 meter uit de erfscheiding en 3 meter van onze zijgevel, verscheen een ong. 5 meter hoge pijp en in de schuur werd een op hout gestookte CV – moederhaard neergezet die het water voor de radiatoren in de woning verwarmt.
   In november begint ieder jaar de ellende als het stookseizoen begint. Onze kinderen zeggen steevast ‘ het crematorium rookt ook weer ‘ …..
   Deuren en ramen houden we stijf dicht maar toch is de penetrante lucht ook vrijwel iedere dag in huis waar te nemen. Stappen we naar buiten slaat de geur je tegemoet, niet erg fijn voor vrouwlief die licht astmatisch is. Rondom wonen oudere mensen die alles gelaten accepteren want ze willen geen ‘ trammelant in de buurt ‘ Omdat de woning van onze buur op temperatuur moet blijven wordt ook bij mist en windstil weer doorgestookt. Onze dakramen zijn na wassen binnen 2 weken al weer bedekt met een laagje fijnstof en roetdeeltjes.

   De gemeente zegt niets te kunnen doen want ‘ de installatie voldoet aan de voorschriften ‘ en neemt jouw mening dat een dergelijke milieuvervuilende installatie met aantoonbare gezondheidsklachten beslist niet middenin een woonwijk hoort voor kennisgeving aan.
   De GGD zegt dank u voor de melding en kan ook verder niets doen. Geeft aan met de buren te gaan praten maar daar zit nu juist een probleem ..

   Ik vind het verbijterend dat deze overlast in een woonwijk in 2017 mag en geaccepteerd / getolereerd wordt, ook van overheidswege.
   Als ik mijn stereo een hele dag op stand 10 zet staat gegarandeerd binnen de kortste keren de politie voor de deur !

   Interesse proberen te wek