Uw mening over Houtrook.

Uw mening over houtrook telt.
Zwijgen is lood en spreken is goud, want het gaat om uw gezondheid, waar veel Gemeenten slordig mee omgegaan.
Heeft u last of hinder van houtrook, dan verzoeken wij u dat op deze website te melden.

Stank woonwijkenGraag vermelden wat voor overlast of hinder u ondervindt en in welke Gemeente u woont.
Uw reactie helpt ons om een goed overzicht te krijgen, dat wij kunnen gebruiken in onze contacten met politici en ambtenaren.

Veel mensen hebben overlast, maar willen geen klacht indienen om de goede vrede in de buurt te bewaren. Dat is een logische gedachte, maar als het om uw gezondheid gaat……  Het liefst horen wij van u ook in welke straat of welke buurt de overlast plaats vindt. Aan de onderkant van deze pagina kunt u uw tekst plaatsen.

 

Het is ons bekend dat het stoken van hout bij sommigeHanden voor gezicht buren nogal gevoelig ligt. De stoker is vaak, overigens ten onrechte, van mening, dat  het stoken met een houtkachel milieuvriendelijk zou zijn en dat men recht heeft om met hout te stoken. Een goed gesprek kan veel doen, maar vaak is dat niet genoeg. Dus hoe meer reacties wij krijgen hoe beter we ons standpunt kunnen verwezenlijken.

 

mening

 

 

Wilt u een bericht plaatsen, dat kan onderaan deze pagina.

 

 

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden

 1. Nu het mooi weer is en je lekker ‘s avonds buiten zou kunnen zitten, worden we naar binnen gejaagd doordat in onze naaste omgeving houtkachels worden gestookt. De woon en slaapkamer wordt vergeven van de rooklucht. Een gesprek haalt niets uit dat hebben de buren al gedaan. Het verbaast ons dat het is toegestaan om zoveel fijnstof de lucht in te laten gaan. De vensterbanken zijn roet zwart en ik word misselijk, benauwd, duizelig en een knallende hoofdpijn.
  Wij wonen in de gemeente Borger-Odoorn

 2. n.a.van.staveren

  er zijn goede oplossingen zoals ESF rookgas filters die verwijderen de rook de geur en het fijnstof.

  • Dat wordt al jaren beweerd, maar de praktijk is heel anders.
   Zelfs met filter is de uitstoot van PM2,5 enorm groot.
   Ultra fijnstof dringt diep in het lichaam door en veroorzaakt HARTFALEN EN BEROERTES.
   Kijk maar eens naar de TV filmpjes. Mijn vader is overleden aan hartfalen, mijn vader heeft een tumor enz. En toeval of niet de houtkachel of open haard zie je dan in de kamer staan.
   Nee, deze is gezond hoor.
   Houtkachels worden ook milieuvriendelijk genoemd.
   Ook zo’n fabel.
   Reclame Code Commissie verbied deze term.
   Houtstoken is gewoon niet gewenst in WOONWIJKEN.
   We leven niet meer in de oertijd.
   Filters raken verstopt of worden uitgezet.
   Gaat u maar in de winter door een wijk lopen en ruik de houtrooklucht.
   Filters hebben geen zin. Stookverboden wel.
   Filters mogen als het aan ons ligt verplicht worden.
   Net als verplicht vegen zoals in Duitsland.
   Voldoe je niet mag je niet stoken.
   Een stap in de goede richting.
   Net als de heilig sigaret.
   Door het filter werd deze light genoemd… 😉
   Bij verbranding komen er altijd gevaarlijke stoffen vrij.

   Wij stoken hout voor het milieu.

   Zo nu gaan we naar Bali toe met het vliegtuig…………

   Groet dr. Frank

 3. Na een dagje 30 gr. zette ik het slaapkamerraam wagenwijd open, beetje verkoeling… vannacht om ca. 3.00 uur werd ik wakker door een zeer penetrante houtrooklucht. Niet mee kunnen slapen tot nu, het is nu half zes, want de lucht zit in het hele huis. Dan vraag je je toch af, na zo’n warme, benauwde dag…
  Het is als het frisser is al erg met houtstoken hier in Milsbeek (Gem. Gennep) , iedereen heeft 👿 een open haard en de tuinen liggen vol met haardhout. De laatste tijd nog meer omdat kappen vergunningsvrij is geworden en iedereen maar raak kapt. Het mes snijdt aan twee kanten: eerst alle bomen tegen de vlakte en daarna gaan ze de open haard in.

 4. Wij wonen in Wateren (Dr.) achter camping de Blauwe Lantaarn. Geregeld hebben wij en ook onze buren, last van de houtkachels op de camping. Er zijn daar mensen die zeer slecht hout, zoals geïmpregneerd oud schuttinghout stoken. Als wij ‘s avonds naar bed willen kan het maar zo zijn dat de hele slaapkamer naar rook stinkt. Ook als wij dan ‘s nachts wakker worden ruikt het nog steeds naar rook. Als het heel erg is ruiken wij het al in de kamer, terwijl wij alles dicht hebben, omdat het onder de slaapkamerdeur door komt. In toenemende mate krijgen wij last van hoestprikkels, hoofdpijn en misselijkheid. We hebben onze buren, de campingeigenaren gemaild met het verzoek samen om de tafel te gaan zitten om te kijken hoe we dit probleem kunnen aanpakken. Daar werd niet op gereageerd. We hebben tot 3 x toe gebeld op het moment dat de overlast groot was. Ze zeiden te zullen gaan kijken en vervolgens hoorden we nooit meer iets. Onze mail hadden ze niet gezien zeiden ze. De laatste keer dat we belden werd ons te verstaan gegeven dat wij niet meer dit nummer mogen bellen en dat ze er niets aan het probleem kunnen doen. Wij zijn hun enige achterburen. Daarnaast hebben ze ook nog buren aan de zijkant van de ca ping die hier net zo veel last van hebben als wij. We hebben nu besloten de gemeente om handhaving te vragen (het gaat m.n. om illegale permanente bewoners, die hun caravans verwarmen middels houtkachels. Ook gaan we de GGD contacten. We zijn alleen bang dat dit een langlopend verhaal gaat worden omdat de gemeente Westerveld meer verdient aan een camping dan aan bewoners (is ons verteld door een vroegere burgemeester).

 5. Onze buren in Eindhoven zijn ook zo fijn aan de lottistraat.
  Schoorsteen van mobiele kachel staat nog geen 3 meter van ons slaapkamerraam op eerste verdieping.
  Met alle ramen hermetisch dicht, ruik je het flink in de slaapkamer. 👿

  Dus zelf hebben ze geen last om kanker te krijgen, maar de buren mogen lekker vroeg sterven.

  Bedankt buren!!!

 6. Ook vanavond is de houtkachel bij onze ‘ onruststoker ‘ halverwege de straat Schooldijk in VEENOORD ( Dr) weer volop in bedrijf. Penetrante houtrooklucht in de straat, ook hier in huis is de penetrante lucht goed te ruiken ondanks goed gesloten ramen en deuren. Buiten is het windstil op het moment maar dat mag de pret blijkbaar niet drukken…
  Ik hoop dat de aangekondigde uitzending van de Rijdende Rechter over het houtkachelprobleem binnenkort menig rookgordijn mag oplossen.

  WIj kunnen onze woning pas na middernacht luchten als bewuste familie naar bed is gegaan.. 🙁

  Tjerk P.

 7. In Assen-Marsdijk stoken de buren regelmatig gedurende het hele jaar ‘s avonds en vooral in het weekend in de tuin hout in de houtkachel of de vuurschaal. De houtkachel staat zes meter vanaf de gezamenlijke schutting.

  Een andere bewoner in ons huizenrijtje en ikzelf hebben astma.

  Ik ben benauwd en moet hoesten, tijdens de nacht de hele tijd. Mijn nachtrust lijdt er dus ook onder. Zelfs een dubbele dosis Flixotide (longpufjes) helpt onvoldoende.

  Zodra de buren thuis zijn en weer gaan stoken, kan ik niet in mijn eigen tuin werken of zitten. Ik moet steeds afstemmen op het gedrag van de buren. Dat geeft enorme stress en daardoor heb ik zelfs hartklachten ontwikkeld. De houtrook is extra schadelijk voor mensen met hartklachten. In de buurt wonen veel kleine kindjes en voor hen is de houtrook ook zeer schadelijk.

  Zijn de buren een keer van huis, dan kan ik pas (letterlijk en figuurlijk) rustig ademen en lekker buiten zitten. Dan pas voel ik me op m’n gemak in mijn eigen huis en tuin.

  Daarbij komt, dat er vanaf de A28 ook veel fijn stof de wijk in waait. De overheid heeft bepaald dat er 130 km/uur gereden kan worden. De wijk Pittelo ligt nog dichter bij de A28.

 8. Net weer heel snel alle kieren en gaten in het huis dichtgemaakt! Het is prachtig weer, heerlijk zonnetje, maar de buren -met hun batterij zonnepanelen op het dak – zijn de houtkachel weer aan het opstoken! 😥

 9. Wat een afschuwelijke toestand anno 2017 in de vroege morgen ruik ik die houtkachel al in mijn slaapkamer continu gebruik 24 uur per dag staat hij aan hoge pijp prachtig maar de stank blijft zeer slecht voor de gezondheid maak mij ernstige zorgen over mezelf mijn woongenot is naar de bliksem woonde hier heerlijk nu niet meer valt niet met deze buren te praten houden zich niet aan de afspraken
  Den Haag lanceer onmiddellijk een totaal verbod op houtkachels ik denk dat er anders een burger oorlog van komt……..

 10. Maastricht Oud Caberg Pergamijndonk. Rookoverlast en stankoverlast door het stoken van bv pallethout en afvalhout in allesbrander.

 11. Theo.
  Ook wij hebben verschrikkelijk veel problemen met een huis dat op Dullert in Huissen Gem. Lingewaard, de lucht vervuilt, vooral om dat ik COPD heb ben ik erg weinig buiten als dat ding weer aanstaat.
  De gemeente doet er weinig aan.

 12. Het is toch van de zotte dat een overheid hier totaal niets mee doet !
  Ieder jaar word de burger wel verplicht om de uitstoot van zijn wagen te laten meten
  maar dat diezelfde burger zijn woonomgeving aan het vergiftigen is kan zomaar.
  Er word dus heel duidelijk met twee maten gemeten door de overheden.
  De uitstoot van vergiftigende kachels en open haarden kan onverminderd voortduren
  maar ooohh weee als toch de uitstoot van de auto ietsje teveel is: AFKEUR !
  Er zou veel meer gehandhaafd moeten worden op de stookinstallatie en het stookgedrag.
  Een soort van APK op de hout/kolen/stookinrichting en een keurmerk op brandstoffen.
  Bij overtreding zou er corrigerend opgetreden moeten worden door gemeenten.
  Ik heb de indruk dat de overheid bang is om de stokende burgers tegen zich te vinden.
  Tal van milieuwetten en regels maar de ergste overlast blijft angstvallig buiten beeld.
  Een sporadisch druppelend kraantje aanpakken maar de grote dikke straal maar laten stromen.
  Tot slot nog een tip voor de mensen die, net als ik, overlast hebben van stookburen:
  Probeer 1, of meerdere, flinke (industriële) ventilator(s) zo te plaatsen buiten dat de overlast
  veroorzakende stokers hun eigen rook terugkrijgen. Niets meer of minder, enkel HUN EIGEN ROOK.
  Dergelijke ventilatoren kunnen evt. op zonne-energie draaien ook natuurlijk.
  Ik besef dat het van de gekke is dat wij als overlast-slachtoffers in de buidel moeten
  tasten maar het lijkt vooralsnog de enige oplossing omdat ‘de wet’ ons niet gaat helpen
  Zo’n ventilator heeft het effect van ‘stokers een spiegel voorhouden’, door ze in HUN EIGEN
  ROOK te zetten !

 13. Beste gedupeerden van houtrook,

  Wij kregen een bericht, dat wellicht kan helpen uw probleem met de houtrook meer bekend te maken en misschien zelfs op te lossen.

  SBS 6 wil met de Rijdende Rechter een thema Houtrook maken.

  Ik heb beloofd een aantal slachtoffers te benaderen om te zien wie er aan een dergelijk programma wil meewerken.

  Met een deelname aan dit programma is er een goede kans dat de Houtrook problemen in uw omgeving worden verminderd of helemaal worden opgelost.

  Dat zou best eens iets voor u kunnen zijn.

  Ik hoor graag van u als u aan een dergelijk programma wilt meewerken.

  Wilt u ons dan uw telefoonnummer en woonplaats doorgeven?

  De programmamakers nemen dan contact met u op om met u te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

  Hartelijke groeten

  Jos Merks

  info@houtrook.nl

 14. Willeke Hartog

  Woonplaats Den Hoorn (gemeente Midden Delfland)
  We wonen al 22 jaar in dit dorp. Nooit last gehad van houtrook tot ruim een jaar geleden. Er zijn hier en daar nieuwe buren komen wonen met een houtkachel, het worden er steeds meer. Soms krijg ik het er benauwd van, we willen liever niet klagen bij de buren. Nu de buren pal naast ons ook een houtkachel hebben, moeten we regelmatig de ventilatieroosters dichtdoen en is het niet fijn om buiten te zijn.
  De gemeente heeft een paar weken geleden een stookwijzer https://www.middendelfland.nl/voor-inwoners/voorkom-stookoverlast_43212 gepubliceerd, maar dat helpt niets.
  Ik zou graag willen dat het stoken van hout wordt verboden of dat fijnstof-filters op een houtkachel verplicht worden. Het is toch te gek voor woorden, dat auto’s aan strenge fijnstof-normen moeten voldoen, en dat houtkachels de grootste bijdrage leveren aan fijnstof.
  Graag actie en handhaving van de fijnstof-normen!!

 15. Ja hoor, het is weer zover. Utrecht Hoogstraat. Een walm van verbrande troep. Ik vermoed plastic en ander ongeschikt materiaal. Zeker geen zuiver hout. Ramen maar weer dichthouden. Niet dat het veel uitmaakt.
  Wie? Onmogelijk te achterhalen. Het kan overal vandaan komen. Het wemelt van die gifovens in de omgeving.
  veel afvoerkanalen zijn verborgen en voor het oog niet zichtbaar. Je kan er dus werkelijk geen zak tegen doen. Niets. Je weet niet waar het vandaan komt.

  Frustratie maar weer inslikken. Knop maar weer zien om te draaien. En maar weer lekker ongewild een avondje gif inademen.
  Ga zo door overheid. Lekker negeren. Vooral kiezers winnen en vooral niet de problemen durven aanpakken.

  Dit probleem lost zich niet op. Never nooit. Niet met die aanfluiting van een ‘toolkit’ waar de gemiddelde ‘stoker’ nog nooit van gehoord heeft. Niet met, mocht je de strijd willen aangaan, een ingewikkeld zwaar ontmoedigend multi-stappenplan tegen overlast, waarvan de meest doorgewinterde marinier nog gaat janken. Wat een lachwekkende ‘aanpak’. Alles alleen maar voor de bühne.

  Ik blijf het onbegrijpelijk vinden. O-N-B-E-G-R-I-J-P-E-L-I-J-K.

 16. Smerige stank van open haard van de buren. Deze personen stookt volgens mij afvalhout . Wanneer wordt er nu eindelijk eens wat aan gedaan?
  Hebben ze het over het milieu😞

 17. Cavaleriepad Gorinchem.

  Rookoverlast door stokende buren. In de avond kunnen de ramen regelmatig niet open vanwege de stank.

 18. Fam.Schoutrop

  Onze buren hebben een buiten openhaard onder een terras. Hier wordt vaak bijna dagelijks op gestookt. De rook slaat neer en stinkt We wonen op een gesloten erf en de rook kan niet wegwaaien. Dus ramen en deuren dicht houden en niet meer ventileren. In de zomer wordt er ook gestookt. We kunnen daardoor niet meer in de tuin zitten of werken. Diverse gesprekken gehad met buren, milieuambtenaar en wijkagent. Dit levert allemaal niets op. Buren stoken gezellig verder. Ik wordt er wanhopig van. Wat nu?

 19. Zeewolde-zuid. Gasaansluiting verwijderen en vervolgens via de houtkachel het huis verwarmen. Lekker goedkoop toch? Er is altijd wel ergens sloophout te vinden. Maar lekker voor de buren is het niet. Die kunnen na de slechte verbranding de restanten lekker inademen. Staan we ook nog de pelletkachels te promoten via milieusubsidies! In de praktijk betekend dat, de ramen sluiten en hopen op het draaien van de wind. Is niets tegen te doen. De houtstokers zien het probleem niet en wat ze doen in hun eigen huis moeten ze zelf weten. Ben altijd weer blij als het voorjaar wordt, kunnen de ramen en deuren weer open en niet alleen ivm de buitentemperatuur.

 20. Regelmatig, vooral bij windstil weer kunnen wij ons slaapkamerraam niet open laten wegens de rooklucht.
  Wij wonen in de wijk tussen de vaarten in Almere. Niet ver van ons vandaan liggen woonboten die heel lage pijpen hebben en waar je altijd houtrook ruikt.

 21. Lesley Hoppenbrouwers

  Hier in ‘s-Gravenpolder (Gemeente Borsele) ook bijna dagelijks last van de stank.
  En men stookt gewoon vrolijk door.

  Iedereen zou recht moeten hebben op schone lucht ongeacht de leefomgeving!

 22. Ook wij in Middelburg hebben er veel last hiervan, van twee kanten zelfs , een buurman heeft n allesbrander op n oud rookkanaal aangesloten dit stinkt zo erg dat de ramen dicht moeten, een gif brandlucht hangt in onze tuinen, de gemeente hoort het aan en doet vervolgens niets, ze kunnen niks doen omdat hier politiek gezien nog geen actie tegen ondernomen is. Erg triest

 23. MHM geileissen

  Hallo,

  Wij wonen in de Gemeente Maastricht en hebben regelmatig overlast van de kachel van een van onze buren.
  Hij stookt niet voor de gezelligheid maar omdat hij de kachel gewoon als verwarming gebruikt. Dit houd dus in dat er ook met mist, windstil weer en alle andere vormen van weer waar een kachel bij nodig is stookt.
  Wij niet alleen maar diverse andere buren hebben last, soms zelfs zo erg dat de ramen dicht moeten anders kun je niet gaan slapen van de verschrikkelijke stank. Ondanks dat er een hoge pijp is geplaatst blijft de overlast bestaan. Dit alles word verergerd omdat deze buurman midden tussen alle huizen in woont, en de buren rondom dus last hebben. gemeente doet hier verder niets aan.

 24. Ook wij hebben hinder van houtrook.
  Ik hoor nooit iets van millieu instandsies.

  • Helaas vinden milieu instanties houtstoken milieuvriendelijke, terwijl alle feiten de andere kant uit wijzen.
   Milieu Defensie vindt verkeer erger dan houtstoken.

 25. Wij wonen in Eemnes en de buren stoken van s’morgens 8.00 uur tot s’avonds 22.00 uur . Wij kunnen geen raam open zetten om ons huis te luchten . De gemeenten Eemnes doet hier niets aan , en de buren hebben er gewoon maling aan ze stoken nat hout , soms is de hele buurt in rook gehuld . En ook maken ze herrie want er wordt gehakt en gekloofd en met de moterzaag het hout in blokken gezaagd. Dat dit allemaal kan snap ik niet. Daar zouden ook eens regels voor moeten komen .

 26. Op de , overigens uitstekende site houtrook.nl, staat een ‘ overlastkaart ‘ waarop duidelijk is te zien hoe dramatisch de situatie in Nederland wat betreft ongewenste houtrookoverlast wel niet is !

  TIP: ook op de website MILIEUKLACHTEN.NL kunt u een overlastklacht achterlaten !

  De melding wordt vervolgens anoniem behandeld en alleen aan bevoegde instanties doorgegeven.

 27. Klagen heeft zin!!!!!!
  Gemeente Amersfoort komen regelmatig meldingen binnen.
  De meeste klagen niet of durven niet te klagen.
  Dus 25% is nog weinig.
  Vaak komen meldingen anoniem.
  De tijd dat je wordt bedreigd wegens klagen over houtrook is voorbij.
  Net als de sigaret van je collega.
  Dat was ook not done.
  Zie hoe we er nu over denken.

  BRON: http://www.ad.nl/amersfoort/wat-te-doen-met-overlast-houtrook~aa1e665d/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

  Van dit digitale panel heeft eenvijfde zelf een houtkachel of een houtgestookte open haard. Als het onderzoek representatief is, heeft 28 procent van de Amersfoorters weleens last van houtrook uit de buurt. Het grootste deel (72 procent) heeft hier nooit last van.

  De overlast van houtkachels ontstaat vooral in de wintermaanden, maar uit het onderzoek blijkt dat bijna eenzelfde percentage ook in de zomer overlast ervaart, maar dan van barbecues of vuurkorven. Het grootste deel van de ‘slachtoffers’ doet dan ramen en deuren dicht.

  Overigens zeggen de bezitters van houtkachels en haarden in meerderheid wel maatregelen te nemen om de overlast voor de buren te beperken. Zij stoken alleen als er voldoende wind is, gebruiken goed gedroogd en onbehandeld hout en vegen de schoorsteen regelmatig.

  Woordvoerder Sieta Koet van de raadsfractie van Amersfoort2014 zegt te zijn overvallen door de resultaten van het onderzoek. ,,Meer dan eenkwart ondervindt overlast”, zegt ze. ,,Dat is best veel. Met de resultaten van het AmersfoortPanel willen we een rondetafelgesprek gaan houden”, kondigt ze aan. ,,Daar kunnen raadsleden dan praten met deskundigen op dit gebied. Want er moet iets gebeuren.”

  Moeilijk
  Wat dat ‘iets’ is, weet Koet, die ook spreekt namens GroenLinks en ChristenUnie, nog niet. ,,In het verleden is al vaker gebleken dat het moeilijk is effectief op te treden tegen houtrookoverlast. Het is namelijk erg moeilijk objectief vast te stellen, wanneer er sprake is van overlast en wanneer niet.” Ook de schadelijk effecten zouden moeilijk rechtstreeks aanwijsbaar zijn.

  ,,Als je lokaal maatwerk wilt, zou je iets over stoken en overlast moeten opnemen in de algemene plaatselijke verordening (APV)”, denkt Koet hardop. ,,Maar dan moet je ook handhaven en wie draagt in dat geval de kosten?”

  Landelijk is de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bezig met nieuw beleid om houtrook te beteugelen. De zaak wordt in april besproken binnen het Platform Houtrookoverlast en Gezondheid. Sieta Koet denkt dat de raad er nog deze maand over spreekt.

 28. Utrecht Hoogstraat: vanmiddag een penetrante brandlucht. Leek alsof er meer dan alleen hout (al erg genoeg!) verbrand werd. Raam meteen gesloten. Nu, ben net thuis, nog steeds die verschrikkelijke zure ‘stoffige’ prikkende lucht in huis. Wil niets liever dan een raam openen voor wat frisse lucht maar durf het niet aan. Dit is Nederland anno 2017. Man, man, man … dat dit kan en mag is onbevattelijk.

  Waarom steekt de politiek de kop in het zand? Wat voor agenda wordt er gevoerd en met welk doel? Waarom worden de waarschuwingen van gezondheidsorganisaties genegeerd?

  • Veel mensen weten nog niet genoeg hoe schadelijk fijnstof is.

   Bewijzen genoeg dat fijnstof en andere schadelijker stoffen ernstige gezondheidsschade toe brengt zoals:
   Hartfalen, beroertes, longproblemen enz.

   De sigaret was ook gezellig en zelfs gezond in de jaren 60.

   Rokers vertelden dat ze het niets konden schelen, want oma werd ook 80 en rookte een pakje per dag.
   Zij dachten net als houtstokers ik word niet ziek. Nee een ander toch?

   Vergeten dat er talloze mensen het loodje leggen door fijnstof.
   Roken wel heel duidelijk de pijnlijke feiten zien we door het verlies van beroemdheden.

   De politiek weet inmiddels ook dat houtrook net zoveel fijnstof oplevert als het TOTALE verkeer.

   Maar het kost stemmen……….. dus doen we niets.

   Daarom zeggen wij altijd melden uw overlast aan politiek en GGD.

   Niets melden betekent nog jarenlang houtrook in uw kamer.

   Er komen er per jaar 30.000 kachels bij.

 29. Anoniem Groningen

  De nieuwe buren hebben regelmatig de vuurkorf aan, ook en juist in de winter. Achterburen hebben sinds kort een haard of houtkachel. Dus de roosters vaak dicht. En bedankt dat jullie de gezondheid van de buurt verpesten.. Aanspreken gaat niet makkelijk, ik wil niet de zeikerd van de buurt worden. Simpelweg verbieden, hoe moeilijk ook te handhaven, is de enige oplossing.

 30. Dagelijks last van houtrook. Of filteren of uit dat ding, ik hoef niet in andermans stank te zitten.

 31. Sinds enige tijd last van de houtkachel van de buren een paar huizen verderop. Deze wordt gebruikt ter vervanging van het gas. Bij oostenwind slaat de rook hier (en bij andere buren) het huis binnen. Gisteren gevraagd of er een oplossing gevonden kan worden maar werd afgepoeierd want het is hun keuze om dit te doen en ze zijn niet van plan weer gas te gaan stoken. Ik ben astmatisch en heb duidelijk ergere klachten. Ventilatie is dicht en zelfs afgetaped. Helaas nog steeds last. Ik vind het werkelijk ONVOORSTELBAAR dat dit allemaal zomaar kan in een land wat voorop loopt met milieuregels. Ook vind ik het een vreselijk idee te bedenken wat wij als gezin allemaal voor giftige troep inademen!
  Het wordt tijd om houtstook te verbieden en al helemaal in woonwijken, ook buiten in de zomer!

  Gemeente Tytsjerksteradiel Friesland

 32. Elke dag last van die gore lucht. Hele huis stinkt. Auto onder de zwarte roet. Gemeente goedereede stellendam

  • We wonen in VEENOORD ( Dr ) en dat ligt in de gemeente Emmen. Enige jaren geleden kwam onze buurman op het ‘ geweldige ‘ idee dat zijn woning verwarmen met slooppallets en gekregen hout toch voordeliger moest zijn dan dit via aardgas te doen. Op zijn schuurtje, 2 meter uit de erfscheiding en 3 meter van onze zijgevel, verscheen een ong. 5 meter hoge pijp en in de schuur werd een op hout gestookte CV – moederhaard neergezet die het water voor de radiatoren in de woning verwarmt.
   In november begint ieder jaar de ellende als het stookseizoen begint. Onze kinderen zeggen steevast ‘ het crematorium rookt ook weer ‘ …..
   Deuren en ramen houden we stijf dicht maar toch is de penetrante lucht ook vrijwel iedere dag in huis waar te nemen. Stappen we naar buiten slaat de geur je tegemoet, niet erg fijn voor vrouwlief die licht astmatisch is. Rondom wonen oudere mensen die alles gelaten accepteren want ze willen geen ‘ trammelant in de buurt ‘ Omdat de woning van onze buur op temperatuur moet blijven wordt ook bij mist en windstil weer doorgestookt. Onze dakramen zijn na wassen binnen 2 weken al weer bedekt met een laagje fijnstof en roetdeeltjes.

   De gemeente zegt niets te kunnen doen want ‘ de installatie voldoet aan de voorschriften ‘ en neemt jouw mening dat een dergelijke milieuvervuilende installatie met aantoonbare gezondheidsklachten beslist niet middenin een woonwijk hoort voor kennisgeving aan.
   De GGD zegt dank u voor de melding en kan ook verder niets doen. Geeft aan met de buren te gaan praten maar daar zit nu juist een probleem ..

   Ik vind het verbijterend dat deze overlast in een woonwijk in 2017 mag en geaccepteerd / getolereerd wordt, ook van overheidswege.
   Als ik mijn stereo een hele dag op stand 10 zet staat gegarandeerd binnen de kortste keren de politie voor de deur !

   Interesse proberen te wekken bij de politiek ? Of dat wat uithaalt is nog maar de vraag. Mijn familie die in het groninger aardgas bevingsgebied woont heeft alle vertrouwen intussen verloren wat betreft Den Haag.

 33. Fam. ********

  Onderstaande bericht hebben wij aan de gemeente verzonden:

  In onze wijk met WTW ventilatiesystemen hebben de buren een houtkachel. Als de buren (**************) de houtkachel aan hebben zuigen wij via de WTW inlaat geen schone, maar smerige lucht aan in alle kamers van ons huis. Het is eigenlijk niet te begrijpen dat in een wijk met WTW ventilatiesystemen waarbij buitenlucht actief wordt aangezogen houtkachels zijn toegestaan.

  We hebben met de buren gesproken en gevraagd of we samen kunnen nadenken over oplossingen. De buren geven echter aan dat ze niet van plan zijn de houtrookuitlaat, die vlakbij ons dakterras is geplaatst, te verhogen (dit is overigens misschien een verbetering, echter geen oplossing, want dan zal bij windrichtingen N-O alsnog houtrook ons huis ingeblazen worden), want een verhoging ziet er niet mooi uit vinden de buren, de uitlaat gaat dan misschien ‘fibreren’ en houtrook gaat volgens de buren de lucht in omhoog (dat is dus echt niet correct anders zouden wij geen last hebben)? Zijn deze argumenten van de buren belangrijker dan onze gezondheid? Moeten wij als gezin smerige lucht blijven inademen? Hebben wij geen recht op schone lucht? Bij houtrookoverlast moet hinder aangetoond worden. Echter, dit probleem gaat verder dan hinder. Het is toch bekend dat het inademen van houtrooklucht slecht is en dus verder gaat dan hinder, zie bijvoorbeeld het WHO document (bijgevoegd). Het is ook bekend dat houtrook veel gevaarlijker is dan sigarettenrook. Het gaat hier dus om een gezondheidsprobleem en niet om hinder.
  Zelf ben ik toxicoloog. Voor minder giftige stoffen dan in houtrook worden er in ons werkveld heftige maatregelen genomen voor omwonenden. Het is verbazingwekkend dat houtkachels zijn toegestaan terwijl dat veel slechter is voor omwonenden. Nogmaals, naast hinder, gaat het hier om bloostelling aan schadelijke stoffen.

  Als wij de stekker van de WTW eruit trekken als mogelijke oplossing om de houtrook niet binnen te krijgen, wat niet goed is omdat we dan niet meer ventileren, komt de houtrook via kieren het huis in. Dat is dus geen oplossing. Als de WTW is uitgeschakeld kunnen wij ook de badkamer tijdens gebruik niet ventileren (elke dag wordt de badkamer door vijf gezinsleden gebruikt) en hebben we over een tijdje waarschijnlijk schimmel in de badkamer.

  De noodzaak van een houtkachel in de wijk is er niet. De huizen zijn relatief nieuw (2005) en hebben een goede CV.

  We zouden graag de hulp van de gemeente willen hebben. De gemeente is er immers om de burgers te beschermen.

  Een aantal vragen van ons die we graag beantwoord zien worden zijn:

  1.
  Waarom is het toegestaan om in een wijk met WTW installatiesystemen waarbij actief buitenlucht wordt aangezogen houtkachels te plaatsen? Waarom mogen wij de auto niet wassen in de wijk i.v.m. waswater dat in het milieu terechtkomt, maar mogen wel houtkachels gestookt worden (houtrook is veel slechter voor het milieu)? Roken mag nergens meer omdat je een ander niet in de rook mag zetten, maar houtrook dat vele malen slechter is, moeten we ons laten welgevallen. Rubberen korreltjes op een voetbalveld doet Nederland bijna ontploffen, maar houtrook blootstelling waarvan de effecten bekend zijn (zie bijgevoegde WHO document of raadpleeg het longfonds, een longarts of de GGD) mag gewoon doorgaan.

  2.
  Is het acceptabel dat wij roetvlokken op ons balkon vinden van de houtkachel van de buren (zie de bijgevoegde foto’s van de roetvlokken (goed te zien op de witte achtergrond van de sneeuw) op ons balkon en van de houtkacheluitlaat)? Wij kunnen ons balkon nu dus niet gebruiken. Als we aan het hekwerk van het balkon zitten hebben we ook zwarte vegen op onze handen.

  3.
  In het Bouwbesluit artikel 7.22 punt 1a / Bouwverordening artikel 7.3.2 staat: Onverminderd het bij of krachtens dit besluit of de Wet milieubeheer bepaalde is het verboden in, op of aan een bouwwerk of op een open erf of terrein voorwerpen of stoffen te plaatsen, te werpen of te hebben, handelingen te verrichten of na te laten of werktuigen te gebruiken, waardoor:
  a. op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid;
  b. overlast wordt of kan worden veroorzaakt voor de gebruikers van het bouwwerk, het open erf of terrein;
  c. op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze stank, stof of vocht of irriterend materiaal wordt verspreid of overlast wordt veroorzaakt door geluid en trilling, elektrische trilling daaronder begrepen, of door schadelijk of hinderlijk gedierte, dan wel door verontreiniging van het bouwwerk, open erf of terrein, of
  d. instortings-, omval- of ander gevaar wordt veroorzaakt.

  De huidige situatie lijkt daar niet aan te voldoen. Hierop zou dus gehandhaafd moeten worden.

  Omdat het in dit geval gaat om een aanval op de gezondheid van ons gezin is het mogelijk om een stookverbod te baseren op artikel 1a van de Woningwet.

  4.
  Het aanhebben van een houtkachel bij een windkracht minder dan 3 is tegen de stookvoorschriften. Waarom wordt hier niet op gehandhaafd?

  Omdat we begrijpen dat er in oplossingen gedacht moet worden, hebben wij ook over oplossingen nagedacht. De beste oplossing is de houtkachel niet meer aanzetten of vervangen door een gashaard. Andere verbeteringen zijn (geen keuze, maar de combinatie is nodig):
  – houtkachel uit bij windrichtingen tussen N en O (0-90 graden). Dat is de windrichting waarbij de houtrook ons huis ingeblazen wordt;
  – houtkachel uit bij mistig en windstil (windkracht minder dan 3) weer (onafhankelijk van de windrichting);
  – katalysator in de houtrookuitlaat plaatsen (http://www.houtkachel-webshop.nl/a-38889255/houtrookfilter/houtrookfilter-25cm-oe150mm-katalysator/);
  – uitlaat verhogen (alleen de uitlaat verhogen zal het probleem niet verhelpen, misschien wel verminderen omdat er dan minder trek over de platte daken optreedt en mogelijk de windcirculatie van de smerige lucht op ons dakterras vermindert. Deze aanpassing dient in combinatie met een filter/katalysator gedaan te worden)).

  We zouden graag de hulp van de gemeente willen hebben en ons gezin beschermd zien worden in ons eigen huis. Ons leven wordt nu beheerst door het volgen van buienradar op internet om op de dagen/tijden dat de windrichting tussen N en O is de stekker uit de WTW unit te trekken. Op deze manier wordt leven onmogelijk. Het kan toch niet anders dan dat de rook van onze buren die bij ons naar binnen komt gestopt moet worden, op welke wijze dan ook.

  De lucht komt vooral ons huis in bij windrichtingen tussen N en O en als de houtkachel aan staat. Door de weeks in de avonden en in het weekend. Precies de tijden dat wij ook thuis zijn. Onze kinderen zijn al wel eens hun bed uitgekomen met de vraag of ons huis in brand stond.

  Graag vernemen wij een reactie van de gemeente.
  We zijn ten allen tijde bereid om de gemeente van meer informatie te voorzien.
  Ook mogen personen van de gemeente bij ons langskomen.

  Vriendelijke groet,
  Fam. ********
  Veenendaal

 34. Ik woon in de gemeente Amersfoort en wel in een dorpse wijk ervan. Het krioelt hier werkelijk van de houtkachels. Eigenaars hiervan hebben maling aan de protesten van hun buurtbewoners. Ze hebben het over dat we in en vrij land wonen en dat er niet zo gezeurd moet worden. Veel eigenaren van houtkachels (en vlak tuinhaarden niet uit!) krijgen hun hout gratis en stoken derhalve dan ook gratis. Er is dan ook geen enkele reden te bedenken om daarmee te stoppen. Het gevolgd is dat inwoners ‘s avonds en ‘s nachts hun ramen dicht moeten doen en dus frisse lucht ontberen Volgens mij is de enige remedie hen te treffen in hun portemonnee. Gewoon via milieuheffingen onder de noemer : ‘De vervuiler betaalt.’ De gemeente Amersfoort doet, laf als vele gemeenten, niets aan deze gezondheidsbedreigende overlast. Zij volstaat met het advies om maar met de buren in gesprek te blijven. Ik heb het verkiezingsprogramma van GL gelezen. Als enige pleiten zij voor het aanpakken van houtkachels en ander tuig. Ik ben geen echte fan van deze partij, maar als het niet anders kan…

 35. Wij wonen in het historische centrum van een oud stadje. De huizen staan vlak op elkaar. Om ons heen zijn steeds meer mensen hout gaan stoken. Sommigen schoon hout, anderen gooien er van alles in. Schoon of niet, het bkijft ongezond. Mensen weten bijvoorbeeld niet dat je niet alleen moet opletten wat je stookt, maar ook of je schoorsteen hoger is dan de hoogste nok in de straat. En dat je juist bij oostenwind niet moet stoken. Ik heb chronische luchtwegproblemen en kan sowieso de hele winter niet doen wat nodig is: mn huis luchten. En in de zomer beginnen die ellendige vuurkorven weer. Ik word er wanhopig van. Ik vind het ook zeer bevreemdend dat iedereen zomaar mag stoken in een deel van de stad waar heel veel hout in de woningen verwerkt is en waar de meeste panden niet brandveilig zijn

  • Welke gemeente betreft dit?
   U kunt via het contactformulier antwoorden als u uw woonplaats hier niet vermeld wil hebben.
   Voor ons is het belangrijk te weten welke woonplaatsen het betreft (ivm overleg met het Longfonds, GGD,politiek enz. )

 36. Fam de Groot uit Nootdorp

  Sinds een jaar hebben we nieuwe buren naast ons in een twee onder een kap woning.
  Het zijn jonge mensen met kleine kinderen en stoken maar liefst iedere dag, vanaf de eerste dag zijn zij gaan stoken in een open haard of houtkachel waarvan wij heel veel last hebben de rook slaat rechtstreeks ons huis binnen via de ventilatieroosters die wij voor zij er kwamen wonen niet dicht hoefde te doen. Nu is het zo dat we moeten opletten of zij thuiskomen dan doen wij gauw alle ramen en roosters dicht zo kunnen we de ergste stank enigszins buiten houden. Ik ben er diverse keren aan gaan bellen om te vragen of zij rekening met ons wilde houden en als ze stookten wilde zorgen dat zo veilig mogelijk te doen en aub. niet iedere dag. Mevrouw keek me verbaasd aan en scheen niet te begrijpen dat ze overlast veroorzaakte en eigenlijk liet zij weten er ook echt geen boodschap aan te hebben want het was zo gezellig en lekker goedkoop want het hout kwam rechtstreeks van de vader die hovenier is. Ze houden blijkbaar ook geen rekening met hun eigen kindjes die in de stank en vervuiling moeten slapen.
  Het is erg frustrerend dat we weinig zaken hebben om ertegen te strijden. Je zou toch denken dat het voor het milieu waar je kinderen in opgroeien een heel stuk beter zou zijn dat je je hersens gebruikt.

 37. Veel last van houtrook in Vlissingen. In onze woonwijk(!!!) stoken meerdere mensen binnen een straal van 50m dagelijks hun houtkachel. Minstens één huishouden stookt van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat met continue witte rook (nat hout) uit de schoorsteen. Zij laten meerdere keren per jaar een kar met hout aanrukken.

  Het terras is na reiniging binnen een maand weer zwart. Tien jaar geleden bleef het terras jaren schoon. Maar de houtkachel heeft sinds toen flink aan populariteit gewonnen.

  Ik ga niet klagen want voor je het weet ben je de paria van de buurt en moet je noodgedwongen verhuizen! Wat mij betreft moet de politiek ingrijpen met regelgeving en verplichte filters.

  • Beste Robbie,

   De politiek gaat niets doen als er geen klachten binnenkomen.
   Meld altijd uw klacht bij uw gemeente.
   De gemeente heeft een onderzoeksplicht.

   U heeft recht op schone lucht.

   Vroeger klaagde men ook niet als er gerookt werd op het werk.

   Kijk nu eens wat een paar mensen bereikt hebben.

   De aanhouder wint………..

 38. Ik heb de moed laten varen. Er is niet tegenaan te vechten zolang de overheid geen algeheel stookverbod in woonwijken oplegt. En dat gaat de komende 10 jaar niet gebeuren, als het überhaupt al ooit zover zal komen. M’n buren aanspreken? Waar en bij wie moet je beginnen? Er branden inmiddels tientallen van die gifovens in en rondom de straat! Ze schieten als paddenstoelen uit de grond! Daarbij, vandaag waait de wind zus en morgen waait hij zo. Op sommige plekken hier in de buurt ruikt het zelfs naar verbrand spaanplaat en hardboard. Ik voel me machteloos en ben er moe van. Niets erger dan je dag in dag uit machteloos te voelen over iets wat zo overduidelijk per direct verboden zou moeten worden! Iedereen dank voor alle inzet op dit vlak maar ik geef het op. Ik steek vanaf nu m’n kop in het zand en laat het los, puur om er niet aan onderdoor te gaan. Het dagelijks in je eigen woning inademen van zure, scherpe, irriterende en kankerverwekkende brandlucht is de nieuwe realiteit. Het blijft onbevattelijk maar het is zo. Ik ga het proberen te aanvaarden want de overheid vindt het prima en zal niet ingrijpen. Na alles wat ik gelezen heb besef ik dat dit een lang en stroperig proces gaat worden waar je de de komende jaren weinig van hoeft te verwachten. Te bizar voor woorden. Wat een bananenrepubliek. Nogmaals, mijn dank en bewondering voor de mensen die zich hier voor blijven inzetten! Sterkte iedereen!

 39. Jannie

  Woonplaats Dodewaard

  Na weer een zware astma aanval gehad te hebben en zware longontsteking door de houtkachel van de buren
  Word het tijd dat de politiek eens wakker wordt
  Als Den Haag nu nog niet wakker wordt dan lijkt het mij op struisvogel politiek
  Wand dat is het al jaren
  De stokkers worden beschermt en de longpatiënten zijn het slachtoffer
  Laten we zeggen 1 voor allen en allen voor 1

  😳

 40. Gemeente Noordwijk, zou je denken, frisse lucht omdat je aan zee woont, nou vergeet het maar. S’winters elke dag extreme rookoverlast, je moet alles dicht houden, heb zelfs geprobeerd om snachts het huis te kunnen luchten en zelfs dan lukt het niet. Grenzen worden zwaar overtreden schandalig.Hoe veel jaren gaat dit nog zo door?? Heeft deze website inmiddels iets kunnen betekenen. Gaat al terug naar 2013.

  • Wat we bereikt hebben tot nu:

   Media;
   Netwerk
   SBS 6
   Een vandaag
   De Monitor
   Diverse lokale omroepen
   Telegraaf
   NRC
   Zelfs in België
   enz.

   Stichtingen enz.

   GGD
   Longfonds
   Hartstichting
   Kankerstichting
   Groen Links
   Partij voor de Dieren
   CDA Almere
   Lokale partijen
   Sientje van Veldhoven D66
   enz.

   Eindelijk is het bespreekbaar geworden het H woord.
   Veel gedupeerden geholpen ondanks geen duidelijke regels tegen stokers
   Miljoen kijkers per jaar site

   Stichting HoutrookVrij voor jouw en voor mij.
   enz.

   En dagelijks 3 uur bezig zijn op vrijwillige basis en de kosten zelf betalen.

   Helaas zijn we in Nederland niet zo slim, want asbest was ook een top product en er mag nog steeds gerookt worden in het openbaar en vuurwerk geen probleem.
   Dus wat gezellig is (VVD Zeewolde) maakt de gezondheid niets uit. Je moet het er voor over hebben. Houtstoken is een hype geworden en dan weet je het wel in dit land.
   Verstand op nul en gezelligheid of mooi zijn op 10

   Groet dr. Frank

  • Mevrouw Van der Meer

   Hallo Marja, ik woon ook in Noordwijk en heb de Gemeente dit weekend aangeschreven met het verzoek om door een algemene verordening regels voor houtstook op te stellen. In de Gemeente Noordwijkerhout heeft dit in januari ook op de agenda gestaan. Ook heb ik de milieudienst (omgevingsdienst West Holland) ingeschakeld. Zou jij dat ook willen doen? Twee klachten is al weer meer dan één.

 41. Bijzonder dat je gewoon mag vervuilen, gelukkig hebben de meeste broodstokers ook zonnepanelen op het dak !! dan ben je toch gelost. moeten mensen dan echt doodziek worden eer er wettelijk iets wordt geregeld.

 42. Ik woon al ruim 20 jaar in de Leidsebuurt in Haarlem, maar de laatste tijd is het hier niet zo fijn(stof)meer om te wonen. Dit komt omdat er steeds meer houtkachels gestookt gaan worden, ik wil dan ook niet specifiek diegene die voor mij de meeste hourookoverlast veroorzaakt als enige boosdoener aanwijzen, het probleem moet grootschaliger worden aangepakt. In mijn optiek is het zo dat schone houtkachels bestaan niet, op hout stoken is ronduit primitief en dom gedrag deze mensen die dit doen zouden beter in de middeleeuwen hebben kunnen leven.

 43. Fam van der meer

  Buurman stookt 24 uur per dag een houtkachel ter vervanging van de centrale verwarming. Met twee buren die longpatient zijn naast zich. Het zou fijn zijn als dit bij wet verboden wordt. Niet genoeg draagvlak volgens de politiek? Ik denk dat mensen het gewoon niet durven te zeggen of de gezondheidsgevo